5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucică, scăpaşi de DNA!

Lucică, scăpaşi de DNA!

Fostul director al DGFP Dolj, Lucian Zaharia, a fost scos de sub urmărire penală de procurorii DNA, aceştia considerând că nu a luat mită, ci a fost un manager slab. În acelaşi timp, 36 de şefi serviciu, inspectori şi consilieri ai DGFP Dolj au fost trimişi în judecată.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, pe 1 iulie, că a încheiat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a 36 de inculpaţi, funcţionari publici cu funcţii de conducere sau de execuţie din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în legătură cu un prejudiciu în dauna bugetului de stat de peste 30 de milioane de euro. În mod surprinzător, printre cei 36 de angajaţi sau foşti angajaţi ai DGFP Dolj trimişi în judecată – cinci şefi de serviciu, 13 inspectori şi 18 consilieri – nu s-a regăsit fostul director al DGFP Dolj până în 2004, Lucian Zaharia, pe timpul căruia s-au rambursat ilegal TVA-uri. Fosta directoare coordonatoare a Direcţiei de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj, Simona Buşică, a fost şi ea scoasă de sub urmărire penală pentru că a decedat între timp. Ea fusese cercetată pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, şi luare de mită.

 

Boerică, Sprânceană şi Fotescu, clienţii DGFP Dolj

 

În rechizitoriul întocmit de DNA s-a reţinut că, în perioada 2001-2004, cei 36 de inculpaţi, în calitatea lor de funcţionari ai DGFP Dolj, au avizat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv au întocmit sau semnat procesele-verbale prin care s-a propus rambursarea ilegală de TVA, în urma controalelor efectuate la 42 de societăţi comerciale din judeţul Dolj. Firmele respective erau controlate de Genică Boerică, Ion Fotescu şi Samir Sprânceană. Procurorii au mai precizat că aceştia din urmă au fost trimişi în judecată de DIICOT, în dosare separate, în legătură cu organizarea unor grupări infracţionale care au acţionat pentru efectuarea unor tranzacţii fictive sau înfiinţarea de societăţi-fantomă, pentru care s-au cerut şi obţinut rambursări ilegale de TVA de ordinul milioanelor de dolari.

În rechizitoriul dosarului în care sunt judecaţi cei 36 de finanţişti şi care se află pe rolul Judecătoriei Craiova se precizează că s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT, în vederea continuării cercetărilor faţă de mai multe persoane cu privire la obţinerea unor rambursări ilegale de TVA. Prin acelaşi rechizitoriu, s-a mai dispus disjungerea cauzei şi efectuarea de cercetări într-un dosar separat cu privire la presupuse fapte de corupţie şi abuz în serviciu.

 

DNA a stabilit că Zaharia… a fost un manager slab

 

În rechizitoriul întocmit de procurora Claudia Roşu din cadrul DNA s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a lui Lucian Zaharia, privind comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată. Conform fişei postului şi dispoziţiilor legale, fostul director Zaharia trebuia să exercite conducerea activităţii controlului fiscal, să îndrume şi să coordoneze activitatea serviciilor, să asigure cuprinderea explicită în controale a datelor şi informaţiilor prevăzute în normele metodologice privind modul de soluţionare a cererilor pentru rambursări de TVA, „condiţii care, în mod formal, au fost îndeplinite“.

Procurorii au precizat că „neîndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor de coordonare şi îndrumare poate pune în discuţie aptitudinile manageriale ale învinuitului şi nu se poate stabili o legătură între aceste deficienţe şi pagubele produse bugetului de stat, cu atât mai mult cu cât cunoaşterea legii era obligaţia fiecărui consilier, inspector sau şef de serviciu“.

 

Boerică l-a denunţat degeaba

 

Conform aceluiaşi rechizitoriu, s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a lui Lucian Zaharia în ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de luare de mită, deoarece lipseşte elementul material al infracţiunii.

Procurora a precizat că „simplele declaraţii ale denunţătorului Boerică Genică şi ale celor din anturajul său, care au spus că Boerică i-a dat lui Zaharia diferite sume de bani, fără a putea preciza în ce scop, nu sunt suficiente pentru conturarea unei vinovăţii certe, cu atât mai mult cu cât învinuitul nu avea atribuţii de serviciu în ceea ce priveşte rambursările de TVA“. Cât despre eventualele intervenţii ale fostului director pe lângă angajaţii săi, procurorii au explicat că acestea au fost infirmate de învinuiţii şi martorii din dosar.

A semnat „ca popa“

Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală şi a lui Marian Popescu, consilier în cadrul DGPF Dolj. Ei au stabilit că acesta, ocupând funcţia de consilier, a avizat mai multe procese-verbale în locul şefului de serviciu, primind ordin de la Simona Buşică, fostă directoare coordonatoare a Direcţiei de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII