10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnchetă în cazul soacrei declarate dementă

Anchetă în cazul soacrei declarate dementă

Poliţiştii şi procurorii craioveni urmează să elucideze condiţiile în care a fost eliberat un certificat de persoană cu handicap pe numele unei bătrâne din Craiova. Ioana Şurtea, de 80 de ani, susţine că nora ei, un cunoscut medic ginecolog din Craiova, a declarat-o bolnavă psihic şi i-a scos un certificat de handicap pentru a obţine beneficii financiare de pe urma statutului respectiv. 

 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a sesizat pe 7 august Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, solicitând efectuarea unei anchete penale privind modalitatea de obţinere a documentelor care au stat la baza eliberării certificatului de încadrare în grad de handicap grav a bătrânei Ioana Şurtea. Procurorii au trimis la rândul lor sesizarea poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Dolj pentru a investiga în continuare cazul, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelătorie şi fals intelectual.

 

DGASPC a făcut sesizarea

 

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Dolj explică plângerea făcută la Parchet prin faptul că, la o nouă examinare psihiatrică a Ioanei Şurtea, aceasta nu a mai fost încadrată în nici un grad de handicap, suferind doar de boli specifice vârstei. „Persoana încadrată în acest grad de handicap a aflat abia după un an că beneficiază de aceste drepturi, pe care sigur nu le vedea pentru că nu ajungeau la Domnia sa. Noi am dispus o reexpertizare şi s-a constatat că nu este vorba de handicap, ci este vorba de o boală de bătrâneţe. S-a dispus sistarea plăţii tuturor prestaţiilor sociale şi anularea certificatului vechi. Am făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru a cerceta toate aceste aspecte, pentru că noi considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracţiuni şi pentru a ne spune cine ar fi vinovat şi pe cine să atacăm pentru a recupera prestaţiile sociale acordate în perioada de la încadrarea în grad de handicap până la sistare“, a declarat luni directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu.

 

Ioana Şurtea nu figurează în evidenţele LSM

 

Cei mai mulţi dintre bolnavii cu demenţă se află în evidenţa Laboratorului de Sănătate Mintală din subordinea Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Totuşi, reprezentanţii Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova susţin că bătrâna Ioana Şurtea nu figurează în evidenţele unităţii sanitare. „Nu a fost internată la noi la psihiatrie şi nu a beneficiat nici măcar de consultaţie în ambulatoriu, deci nu figurează în evidenţa LSM. Nici la neurologie nu îmi aduc aminte să o fi avut vreodată internată“, susţine dr. Luiza Popa, director medical al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Aceasta spune însă că este posibil ca Ioana Şurtea, în ciuda celor declarate de ea, să fi fost tratată în alt spital public sau într-un cabinet particular.

 

Cât de greu se obţine un certificat de persoană cu handicap

 

Pacientul este consultat de un medic psihiatru sau neurolog. I se face o examinare psihologică şi este completată o scală de evaluare a performanţelor cognitive, în urma căreia se obţine un scor, pe baza căruia se face încadrarea într-un stadiu evolutiv al bolii sau se exclude boala. Pacientul diagnosticat este dispensarizat la un cabinet de neurologie sau psihiatrie, unde i se prescrie medicaţia specifică. Tratamentul este gratuit şi constă în medicamente care se eliberează numai după aprobare de o comisie paritară medicală, susţine dr. Luiza Popa. „Practic, se întocmeşte un referat care să justifice medicaţia. Pe baza acestuia, se dă o decizie care va avea avizul comisiei. Ea este formată din medici şi dintr-un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate“, a precizat dr. Luiza Popa.

După obţinerea avizului, pacientul începe tratamentul. El trebuie să se prezinte apoi lunar la control. După trei luni este reevaluat şi se supun din nou actele comisiei terapeutice (paritare). În cazul unei evoluţii favorabile, se continuă tratamentul cu reevaluarea pacientului la şase luni sau un an, când se supune avizului acestei comisii.

 

Birocraţia nu descurajează frauda

 

Întocmirea dosarului pentru obţinerea certificatului de persoană cu handicap este o treabă anevoioasă. Se cere, în primul rând, o vechime a bolii, se face o anchetă socială la domiciliul pacientului, în timpul căreia se discută cu acesta şi se reţin mai multe aspecte. La dosar trebuie depuse documentele medicale doveditoare plus o investigaţie imagistică minimă (un examen tomografic) care să ateste modificări cerebrale (atrofia corticală). În categoriile de handicap nu sunt trecute toate afecţiunile cognitive, ci doar maladia Alzheimer şi demenţa mixtă. La dosar trebuie consemnate şi celelalte afecţiuni de care suferă bolnavul. Internarea nu este obligatorie.

Chiar dacă pe hârtie lucrurile arată extrem de complicat, în realitate se cunosc destul de multe cazuri de persoane sănătoase care au obţinut certificat de persoană cu handicap sau au fost pensionate pe caz de boală (vezi cazul dr. Daniel Traşcă, medicul psihiatru craiovean, prins în flagrant în timp ce primea bani de la o femeie ca să o pensioneze pe caz de boală). De unde se vede faptul că ingeniozitatea olteanului în a fenta legea este nemăsurată.

 

Ce este demenţa?

 

Demenţa este o boală neuropsihică specifică vârstelor înaintate, care se manifestă printr-un deficit cognitiv. Acesta poate să aibă intensitate mai mare sau mai mică şi se instalează mai lent sau mai rapid, în funcţie de afectarea neurologică. Există şi perioade tranzitorii, de recăpătare a lucidităţii, după care pacientul recade în deficitul cognitiv.

Practic, sunt cazuri foarte grave în care bolnavul nu îşi recunoaşte rudele apropiate sau îşi uită identitatea. Cu tratament medicamentos se produce o ameliorare şi poate fi întârziată evoluţia bolii. Totuşi, ea nu se poate vindeca, chiar dacă apar perioade în care bolnavul se simte bine şi nu manifestă nici un fel de simptome.

ASP s-a autosesizat

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj a dispus ieri efectuarea unor investigaţii care să arate dacă Ioana Şurtea figurează în evidenţele vreunui cabinet medical de stat sau particular din Craiova cu diagnosticul de demenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII