10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGâlceavă pentru spaţiile verzi ale Craiovei

Gâlceavă pentru spaţiile verzi ale Craiovei

Tot mai multe spaţii verzi din Bănie, aflate în jurul blocurilor, sunt rase pentru construirea de case. Majoritatea au fost retrocedate foştilor proprietari, iar primăria are mâinile legate.

 

Zilele trecute, am primit la redacţie o sesizare din partea dr. Bogdan Petrică, un craiovean care locuieşte în zona Unirea din centrul oraşului. El ne semnala că spaţiul verde dintre blocuri urmează să fie distrus de noii proprietari ai terenului, care ar putea ridica acolo o construcţie. Dr. Petrică este nemulţumit că spaţiul verde din Craiova se împuţinează pe zi ce trece şi se întreabă cum este posibil ca foştii proprietari (probabil, despăgubiţi de vechiul regim cu apartamente) să ridice case între blocuri, cu acceptul primăriei. „Într-o dimineaţă, spre nedumerirea tuturor vecinilor mei, muncitori îmbrăcaţi în haine cu portocaliu au început să împrejmuiască şi să transforme în şantier ceea ce pentru noi era, de mai bine de 30 de ani, parcarea şi zona verde din faţa blocului. Tot ce putem să facem este să asistăm neputincioşi cum pomii şi plantele care sunt acolo de zeci de ani vor dispărea. Am înţeles că este vorba de o retrocedare. Din câte ştiu eu, cei care au avut case în aceste locuri au primit atunci apartamente în schimb, deci, o formă de despăgubire. Probabil spaţiul verde va fi înlocuit cu ceva din beton, de parcă avem prea multe spaţii verzi în oraş…“, scrie dr. Bogdan Petrică în sesizare.

Din câte am aflat noi de la primărie, spaţiul respectiv a fost retrocedat în baza Legii nr. 10/2001, iar proprietarele, Steliana Rodica Duţă şi Lucia Chiriţescu, din Bucureşti, vor, deocamdată, să împrejmuiască terenul, pentru a nu apărea altceva în zonă. Din păcate, acestea nu au fost ieri de găsit pentru a ne spune ce intenţionează să construiască în zonă.

 

Codaşi la zone verzi

 

Din punct de vedere arhitectural, specialiştii spun că este o „prostie“ faptul că apar case între blocuri. „Nu este în regulă să apară tot felul de case între blocuri. Din păcate însă, proprietatea primează în aceste cazuri. Primăria Craiova dă autorizaţii de construire în astfel de cazuri, însă cu anumite condiţii minime. Există un regulament de urbanism, dar nu există instrumente legale să-i împiedici să construiască între blocuri. Dacă respectă regulamentul şi condiţiile minime impuse, nu ai ce să le faci. Este însă o prostie din punct de vedere urbanistic să construieşti acolo“, a declarat Radu Pappa, arhitectul-şef al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

Dacă vorbim statistic, Craiova are doar doi metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, de 13 ori mai puţin decât prevăd normele UE. În spaţiul comunitar, norma admisă este de 26 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. În ultimii 20 de ani, în Bănie, trei parcuri au fost retrocedate în totalitate: Madona Dudu, Craioviţa şi Corniţoiu, iar alte câteva au fost ocupate parţial cu construcţii. În total, există planuri urbanistice de transformare a zonelor verzi în unele de construit pentru 80 de hectare de parcuri şi alte câteva zeci de hectare de zone verzi cu diferite situaţii juridice. În ultimii ani, primăria craioveană a aprobat pe bandă rulantă proiecte de hotărâri care transformă spaţiul verde în zone construite. Singurele spaţii verzi ale oraşului, în afară de două sau trei parcuri importante, sunt fâşiile cu arbori şi iarbă dintre blocuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

57 COMENTARII