5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Regional, pe mâna firmelor străine

Spitalul Regional, pe mâna firmelor străine

Trei firme străine se bat pentru a pune mâna pe contractul în baza căruia va fi construit Spitalul Regional de la Craiova. Potrivit conducerii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, la licitaţie s-au înscris trei societăţi de profil din străinătate şi sunt analizate ofertele, inclusiv cea tehnică, pentru evaluarea căreia a fost angajată o firmă de consultanţă din Austria. „Am recurs la această soluţie pentru a evita eventualele party-pris-uri. Firma din Austria a fost angajată în urmă cu trei luni. După ce va finaliza această analiză, se va putea închide licitaţia în aproximativ o lună şi va începe construirea spitalului“, a declarat prof.dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul executiv al ASP Dolj.

Acesta a mai spus că procedurile de atribuire au fost simplificate serios prin organizarea unei singure licitaţii pentru proiectare, construire şi dotare. Acest gen de atribuire, „la pachet“, a fost şi motivul pentru care la licitaţie nu au participat firme româneşti, în ţara noastră fiind dificil de găsit societăţi care să poată preda la cheie o lucrare de asemenea anvergură.

Constructorul va încasa peste un miliard de lei

 

Miza cea mare a construirii Spitalului Regional o constituie banii. Costurile estimative ale întregii lucrări vor depăşi, potrivit reprezentanţilor ASP Dolj, un miliard de lei, însă ele ar putea creşte dacă lucrarea nu va fi finalizată la timp, adică în 24 de luni de la atribuirea contractului. Fondurile pentru construirea spitalului provin de la Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii Publice.

Dacă sumele nu mai constituie nici un secret, numele firmelor care se luptă pentru obţinerea contractului sunt, potrivit directorul ASP Dolj, confidenţiale.

Reamintim că Spitalul Regional de Urgenţă va avea 860 de paturi (aproape jumătate din cât are actualul Spital de Urgenţă) şi va fi construit la ieşirea din Craiova, nu departe de aeroport, cu acces direct la Drumul European E70. Odată cu darea sa în funcţiune nu se va realiza şi o creştere a numărului cadrelor medicale la nivelul judeţului Dolj, spitalul urmând să primească personal medical specializat în urgenţe de la unităţile sanitare din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII