11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePosturile de radio BBC şi Europa Liberă, decorate

Posturile de radio BBC şi Europa Liberă, decorate

Preşedintele Traian Băsescu a conferit ieri secţiilor în limba română ale posturilor de radio BBC şi Europa Liberă ordinul cultural în grad de mare ofiţer pentru contribuţia în promovarea libertăţii de exprimare, în special în timpul României comuniste. Traian Băsescu a înmânat medaliile directorului BBC România, Răzvan Scorţea, şi directorului Radio Free Europe, Jeff Gedmin, arătând că nu a dorit să decoreze ziarişti, ci instituţii de presă. Într-un scurt discurs, şeful statului a arătat că ambele posturi de radio s-au implicat după cel de-al doilea război mondial „într-o bătălie cumplită, cea pentru adevăr“.
El a mărturisit că, la închiderea celor două secţii (pe 31 iulie este ultima zi de emisie – n.r.), este marcat de sentimente contradictorii. „Mă încearcă sentimente contradictorii: unul de bucurie, că nu mai emiteţi, acesta fiind semnul că statele care au finanţat funcţionarea acestor posturi recunosc că în România s-a instaurat democraţia. (…) Am şi un sentiment de regret, pentru că din mass-media româneşti dispar două etaloane de profesionalism, respect pentru adevăr, de neimplicare în campanii murdare, de corectitudine jurnalistică“, a adăugat şeful statului.
Guvernele care au finanţat posturile de radio, cel al Marii Britanii şi al SUA, au fost reprezentate de ambasadorii Robin Barnett şi Nicholas Taubman.
La ceremonie au participat şi foşti jurnalişti ai celor două radiouri, printre cei mai cunoscuţi numărându-se Emil Hurezeanu, Traian Ungureanu, Rodica Culcer, Oana Lungescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU