22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImobiliarele, teren de spălare a banilor

Imobiliarele, teren de spălare a banilor

Cel mai vulnerabil domeniu economic unde nu există un control riguros din partea autorităţilor este sectorul tranzacţiilor imobiliare. Într-un singur an, volumul tranzacţiilor suspecte de spălare de bani a ajuns la 200 de milioane de euro.

 

De câteva luni, de când legislaţia privind prevenirea şi combaterea spălării banilor a fost uşor „curăţată“, activitatea din sectorul imobiliar s-a încurcat şi mai rău. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) susţin că nu există suficiente reglementări în acest sector de activitate, considerat, alături de construcţii, cel mai mare aducător de venituri din economie. Legea privind combaterea spălării banilor a fost modificată anul acesta prin OUG nr. 53/2008, dar, deşi au trecut două luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, în domeniul imobiliar legea nu este aplicată întocmai. Considerate entităţi raportoare către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), agenţiile imobiliare şi alţii care intermediază imobiliare sunt obligaţi să raporteze aproape orice tranzacţie de minimum 15.000 de euro (şi echivalentul în lei), dacă aceasta s-a efectuat cash. Pe piaţa imobiliară, numărul tranzacţiilor cash este foarte mare şi orice apartament depăşeşte 15.000 de euro, deci trebuie raportată tranzacţia la ONPCSB. Săptămâna trecută, o conferinţă naţională în domeniul spălării banilor a scos la iveală faptul că, în sectorul imobiliar, combaterea spălării banilor se face cu dificultate.

„Avem nevoie de legislaţie deoarece este un domeniu foarte vast, în care operează actori foarte mici. Dacă luăm în calcul şi entităţile care nu raportează date despre activitatea lor, cred că am avea cel mai mare număr de entităţi raportoare“.

 

„Nu se pot face verificări!“

 

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, a precizat că există un volum foarte mare de informaţie care pleacă de la toate entităţile care efectuează intermedieri imobiliare către Oficul Spălării Banilor (ONPCSB). În aceste condiţii, din toată ţara se adună sute de mii de tranzacţii de peste 15.000 de euro, care, în mod normal, ar trebui verificate. „Nu se pot face verificări la un asemenea volum de informaţie. Domeniul imobiliar este unul vulnerabil în ceea ce priveşte spălarea banilor, pentru că nu există foruri care să-şi exercite partea de control asupra agenţiilor imobiliare şi a altor intermediari de imobiliare. Şi nu există“, a spus vicepreşedintele ARAI. Spre deosebire de alte domenii, cum ar fi asigurările, pensiile private, unde există comisii de supraveghere care elaborează legislaţia secundară, în domeniul imobiliar există un vid în acest sens. Chiar şi asupra băncilor sunt mai multe pârghii de control, pe când în imobiliare verificarea de către foruri competente este în aer.

 

Personal specializat

 

Noile modificări aduse Legii privind combaterea spălării banilor prin OUG nr. 53/2008 prevăd ca entităţile raportoare, printre care şi agenţiile imobiliare, să numească ONPCSB o persoană împuternicită să completeze şi să transmită rapoartele cu tranzacţiile cash de minimum 15.000 de euro. Aceleaşi agenţii sunt obligate de lege să desemneze o persoană din managementul societăţii care să supravegheze această activitate de raportare. Dacă firmele care efectuează tranzacţii imobiliare nu-şi desemnează persoanele responsabile de activitatea ce are drept scop evitarea spălării banilor, atunci pot fi amendate pentru încălcarea legii cu sume cuprinse între 10.000 de lei şi 50.000 de lei. „Există agenţii imobiliare din Dolj amendate recent de Poliţia Economică pentru că nu au desemnate aceste persoane care să se ocupe de raportările la ONPCSB. Agenţiile trebuie să ştie că amenzile sunt foarte mari“, a adăugat vicepreşedintele ARAI. În Dolj activează în jur de 100 de agenţii imobiliare, dar există mult mai multe firme care au în statut drept obiect de activitate intermedierile imobiliare. Mai nou, există şi case de avocatură care efectuează un fel de brokeraj pe piaţa imobiliarelor. Constructorii, dezvoltatorii imobiliari care vând clienţilor locuinţele construite intră sub incidenţa legii. Toate aceste entităţi, dacă au efectuat fie şi doar o singură tranzacţie din care au rezultat bani lichizi de 15.000 de euro, atunci trebuie să raporteze la ONPCSB.

Sute de tranzacţii imobiliare suspecte

Potrivit statisticilor oficiale pe anul 2007, în 650 de dosare de tranzacţii imobiliare, suspecte de spălare de bani, au plecat de la ONPCSB către Ministerul Public. Dintre acestea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 53 de dosare. Volumul total al tranzacţiilor suspecte de spălare de bani este de 200 de milioane de euro pe tot anul 2007. Adică aproximativ 550.000 de euro pe zi ar fi putut fi spălaţi prin tranzacţii imobiliare anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS