10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeşterile din Gorj - destinaţie de vacanţă

Peşterile din Gorj – destinaţie de vacanţă


Puţini ştiu că în judeţul Gorj se găsesc 2.000 de peşteri, adică 1/6 din potenţialul speologic al României. O vacanţă de vis poate avea ca destinaţie aceste locuri.

 

Judeţul Gorj dispune de un potenţial turistic diversificat, reprezentat şi de 2.000 de peşteri. În acest judeţ, turismul montan este un punct forte, posibilităţile fiind nelimitate: speologie, turism, drumeţii. De asemenea, în Gorj există multe zone numai bune pentru practicat zborul cu parapanta, deltaplanul sau potrivite pentru rafting, cicloturism ori pescuit sportiv. Prin urmare, Gorjul este o destinaţie perfectă pentru o vacanţă de vară, presărată cu aventură şi peisaje de neuitat.

 

Campioni la speologie

 

Din cele peste 2.000 de peşteri, cea mai imporatantă este Peştera Muierilor, situată lângă Baia de Fier – un monument al naturii care conţine adevărate bijuterii – concreţiuni calcaroase. Sălile acestei rezervaţii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor“, pentru că adăposteşte numeroase colonii de lilieci, „Galeria urşilor“, unde s-au găsit oseminte ale ursului de cavernă. Ea poate fi vizitată de turişti, fiind complet electrificată. Numele acestei peşteri aminteşte că ea a servit drept adăpost femeilor şi copiilor în epoca migraţiei popoarelor.

Altă locaţie ce merită vizitată este Peştera Polovragi, situată în Cheile Olteţului. Galeriile de aici formează un adevărat labirint. O veche legendă care circulă în zonă spune că aici a trăit Zamolxe, zeul dacilor.

Peştera Cloşani, situată la 433 de metri altitudine, la poalele Munţilor Mehedinţi, îi va încânta pe vizitatori cu câteva lacuri, cu o faună cavernicolă bogată, dar şi cu numeroase concreţiuni calcaroase. Este bine de ştiut că peştera este uşor accesibilă. De asemenea, celei trei obiective au fost declarate monumente ale naturii, reprezentând o atracţie turistică importantă a judeţului Gorj.

Zona Runcu şi peşterile sale

 

În zona comunei Runcu şi a Cheilor Sohodolului, turiştii pot vizita numeroase peşteri: Peştera Pătrunsă, Peştera Popii, Gârla Vacii, Peştera cu lilieci, Peştera Nării şi altele. Complexul Cheile Runcului, care cuprinde trei „chei“, se desfăşoară pe o lungime de 12 kilometri, între comuna Runcu şi Poiana Contului. Râul Sohodol formează un fenomen rar, un tunel natural al Nărilor, o peşteră alcătuită din două galerii, de 70 de metri lungime fiecare, cu secţiuni circulare şi triunghiulare, de o perfectă armonie. Cheile Sohodolului sunt considerate de alpinişti o adevărată provocare, pentru că înălţimile lor ajung la 200 de metri faţă de vale.

 

„Acasă la Brâncuşi“

 

Autorităţile judeţene din Gorj au întocmit un studiu pentru valorificarea potenţialului turistic al judeţului. „Acasă la Brâncuşi“ este unul dintre programele de promovare a turismului şi durează patru zile. În această perioadă, turiştii beneficiază de un periplu prin localităţile Runcu, Arcani, Peştişani, Tismana şi Târgu Jiu. Vor putea vizita monumente istorice de o valoare inestimabilă, peşterile din aceste zone, Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“ sau Cheile Sohodolului. Frumuseţile naturii, bucuria de a privi răsăritul soarelui printre stâncile din chei sunt doar câteva motive pentru care merită să vizitaţi acest judeţ.

Alt program propus de autorităţi este acela care include vizitarea câtorva peşteri din judeţ. Turiştii pot parcurge două circuite: Polovragi-Baia de Fier şi Valea Sohodolului. Pot fi vizitate Peştera Polovragi, a Floriilor din Valea Sohodolului, dar şi Cheile Olteţului şi Cheile Sohodolului şi mănăstirile din această zonă. Iată doar câteva propuneri de petrecere a unei vacanţe de câteva zile de neuitat în judeţul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII