10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrafic de droguri şi braconaj arheologic

Trafic de droguri şi braconaj arheologic

O grupare formată din patru tineri hunedoreni, cu vârste cuprinse între 19 şi 22 ani, acuzaţi de trafic şi consum de droguri a fost anihilată de poliţişti. În urma investigaţiilor efectuate, anchetatorii au stabilit că pe lângă trafic cu stupefiante, tinerii au făcut şi detecţii şi săpături ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştie şi în cele din împrejurimile localităţii Geoagiu -Băi, în timp ce la Tribunalul Hunedoara se află pe rol cunoscutul dosar „Aurul dacic”, în care 13 persoane sunt acuzate de trafic cu obiecte de patrimoniu furate.

Poliţiştii de la „Investigaţii Criminale” Hunedoara, cei ai Poliţiei municipiului Orăştie, în colaborare cu cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP)  Gorj, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie, au reuşit anihilarea unei grupări infracţionale care acţiona „la pont” în zona municipiului Orăştie. Gruparea era constituită din Raul B., de 21 ani, liderul grupului infracţional, Alexandru P., de 19 ani, ambii din Orăştie, Gheorghe T., de 19 ani şi Alexandru C., de 22 ani, din Geoagiu –Băi. În cursul cercetărilor, poliţiştii au stabilit că aceştia au comis mai multe infracţiuni de natură judiciară cu scopul de a-şi asigura bani pentru procurarea drogurilor. Stupefiantele erau distribuite de către liderul grupării în localităţile Geaogiu şi Orăştie. În baza informaţiilor deţinute, poliţiştii hunedoreni în colaborare cu cei gorjeni şi luptătorii de la „Intervenţia rapidă” din cele două judeţe, au descins la locuinţele celor patru hunedoreni şi a altor persoane cu care aceştia au intrat în contact. „În zilele de 3 şi 4 iulie, a fost organizată o acţiune la care au participat poliţişti de la structurile de investigaţii criminale ale IPJ Hunedoara, Poliţiile Orăştie, Geoagiu şi Petroşani, IPJ Gorj şi detaşamentele DPIR Hunedoara şi Gorj. În cursul acestei acţiuni, s-au efectuat 10 percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor şi la alte persoane unde existau date că s-au valorificat bunuri sustrase, ocazie cu care au fost descoperite şi recuperate mai multe bijuterii din aur, pistoale cu gaze lacrimogene, cu alice şi gloanţe de calibru 5,6 mm, pe care suspecţii le foloseau la comiterea faptelor”, a declarat subinspectorul de poliţie Bogdan Niţu, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Hunedoara.

Jaf cu pistolul la tâmplă şi goana după aurul dacic

În perioada în care anchetatorii efectuau investigaţii cu privire la acest caz, liderul grupării, Raul B. împreună cu Alexandru C. se aflau în arestul Poliţiei pentru comiterea unei tâlhării comisă în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2007. Atunci, mascaţi, au intrat prin forţarea uşii în locuinţa unei bătrâne de 71 ani din Orăştie, care locuia singură, şi prin violenţă şi ameninţare cu un pistol i-au furat bijuteriile şi mai multe monede din aur în valoare de 13 mii lei.
Extinzându-şi cercetările, anchetatorii au constatat că, în perioada 2007 -2008, aceştia au făcut şi detecţii şi săpături neautorizate în zona munţilor Orăştie şi în siturile din apropierea localităţii Geoagiu-Băi.
Potrivit poliţiştilor, unul dintre membrii grupării, Alexandru P. este fugit din ţară, iar acum, oamenii legii fac demersuri pentru emiterea mandatului de arestare preventivă şi de urmărire internaţională stabilindu-se că şi acesta a participat la comiterea tâlhăriei de la finele lunii decembrie a anului trecut. „Cercetările continuă faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor specifice braconajului arheologic, dar pentru infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, şi pentru spargeri de locuinţe, fapte despre care se deţin date că au fost comise de membrii grupării. Totodată, cercetările sunt continuate şi de către DIICOT-Biroul Teritorial Hunedoara cu privire la implicarea acestora într-o reţea de trafic de droguri. Gruparea a fost anihilată, investigaţiile continuând pentru documentarea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea integrală a prejudiciului”, a afirmat subinspectorul Niţu.
Reamintim că, la Tribunalul Hunedoara se judecă în prezent dosarul „Aurului dacic”, în care 13 persoane sunt acuzate de detecţii şi săpături ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Inculpaţii din acest dosar, cunoscuţi şi cu numele de „aurari” sau „căutători de comori” sunt acuzaţi că şi-ar fi însuşit 15 brăţări din aur spiralice pe care le-ar fi traficat pe piaţă neagră din străinătate. Următorul termen de judecată în acest proces are loc mâine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU