14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Coşmar în autocar

De parcă nu ar fi fost suficiente cele peste 35 de grade Celsius pentru a încerca rezistenţa oltenilor la căldură, călătorii CFR de pe ruta Craiova – Balş merg în autocare înghesuiţi ca sardelele.

Linia CFR Pieleşti – Robăneşti este închisă în vederea executării unor lucrări de consolidare a terasamentelor, până pe 16 august.

Toate trenurile de persoane care circulau pe ruta Craiova – Balş au fost anulate, iar transportul pe această porţiune a fost preluat de alt serviciu. „Dacă apare orice problemă cu calea de acces, toate obligaţiile derivate din contractul de călătorie dintre CFR şi călător, realizat prin achiziţionarea biletului, sunt preluate de CFR SA. Având în vedere situaţia de la Pieleşti, CFR SA a organizat o licitaţie pentru atribuirea transportului de călători, care a fost câştigată de firma Saftour“, a declarat Florin Predescu, directorul adjunct al Regionalei CFR Transport Persoane. Acesta a făcut referire la OUG nr. 7/2005, potrivit căreia, în cazul în care circulaţia trenurilor de călători se întrerupe ca urmare a stării necorespunzătoare a infrastructurii feroviare, administratorul/gestionarii infrastructurii feroviare (CFR SA) vor organiza, pe cheltuiala proprie, în condiţiile tehnice existente, un serviciu de transport pentru călători şi bagaje cu alte vehicule, până la destinaţie sau până la punctul de legătură pentru continuarea călătoriei cu trenul.

 

Contract de peste 200.000 de lei

 

Potrivit anunţului de atribuire nr. 30661/5.05.2008 (postat pe www.dgmarket.ro, un portal care publică anunţuri de licitaţii şi achiziţii publice lansate de finanţatorii internaţionali şi instituţiile publice), CFR SA a repartizat firmei SC Saftour Trading SRL Craiova asigurarea mijloacelor de transport a 100 de locuri, pentru a efectua şapte curse pe zi pentru călători. Valoarea totală a contractului, atribuit pe 17.04.2008, care nu poate fi subcontractat, se ridică la 208.463,64 lei, fără TVA.

 

„Au intrat peste 100 de persoane în autobuz“

 

Condiţiile de transport nu sunt tocmai plăcute. Cei 100 de călători sunt transportaţi cu un singur autocar, fapt care-i nemulţumeşte. „Pe ruta Craiova – Balş, toate trenurile sunt înlocuite de nişte autobuze. Au intrat pestre 100 de persoane într-unul. La un moment dat, unul dintre pasageri a leşinat“, a declarat un craiovean, care ieri-dimineaţă s-a întors de la Sibiu şi a sesizat faptul că aglomeraţia din autocarul respectiv era de nesuportat.

Atunci când cumpără bilete, călătorii nu sunt informaţi că vor fi preluaţi de alte mijloace de transport decât dacă solicită în mod expres. Dacă circulaţi pentru prima dată pe ruta Balş – Craiova, nu veţi fi informaţi cu privire la situaţie decât după ce veţi cumpăra biletul. „Potrivit legislaţiei în vigoare, toate obligaţiile referitoare la avizarea publicului călător îi revin CFR SA“, a precizat Florin Predescu.

 

„CFR achită o singură maşină“

 

La rândul lor, reprezentanţii firmei de transport spun că nu pot suplimenta maşinile decât dacă CFR SA decide că plăteşte mai mult. „Eu am contract cu CFR pentru transport pe ruta Craiova -Balş şi retur. CFR, cu care am o relaţie foarte bună, achită o singură maşină. Noi avem autocare cu o capacitate de 45 – 48 de locuri pe scaun şi peste 50 de locuri în picioare. Există curse mai aglomerate (cea de la ora 8.00) şi curse mai puţin aglomerate. Nu ai de unde să preconizezi fluxul de călători. În plus, şi la CFR, persoanele care circulă la clasa a doua mai stau şi în picioare“, a declarat Teodor Safta, administratorul SC Saftour Trading SRL Craiova. Potrivit acestuia, tehnic vorbind, firma are posibilitatea să suplimenteze, la cererea expresă a CFR, numărul de autocare.

 

ARR: Călătorii nu pot fi transportaţi în picioare

 

La rândul lor, reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, în afara oraşului, călătorii nu pot fi transportaţi în picioare. „Sub nici o formă, călătorii nu pot fi transportaţi în picioare. Când s-au făcut atribuirile de trasee, se ţinea cont de numărul de locuri trecut în certificatul de înmatriculare (includea atât locurile pe scaun, cât şi pe cele în picioare).

În prezent, se aplică însă o decizie recentă, potrivit căreia pentru fiecare mijloc de transport se face un certificat de clasificare pe număr de locuri (eliberat de Registrul Auto Român)“, a declarat Lucian Mincu, directorul ARR Dolj. Acesta a explicat că, dacă şoferul îşi permite să introducă în autocar/autobuz mai multe persoane decât numărul de locuri din certificatul de clasificare (de pe scaun), e predispus la contravenţii (între 1.000 şi 2.000 de lei).

Anchetă OPC

Reprezentanţii Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Craiova au demarat o anchetă în acest caz. Rezultatul acesteia va fi comunicat zilele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII