6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubvenţia pentru bovine, pe ultima sută de metri

Subvenţia pentru bovine, pe ultima sută de metri


Fermierii doljeni mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a solicita subvenţia pentru bovine, termenul-limită fiind 15 iulie. Proprietarii eligibili vor primi 500 de lei pe cap de animal.

 

Dacă pentru subvenţia pentru caprine şi ovine termenul-limită a fost 30 iunie, proprietarii de bovine mai pot solicita sprijinul financiar încă trei zile (sâmbătă şi duminică nu pot depune cererile). „Până joi, fermierii au depus 1.788 de cereri pentru aproximativ 10.000 de bovine“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Comparativ cu anul trecut, se observă o scădere accentuată a interesului pentru această subvenţie, în 2007, doljenii solicitând sprijin financiar pentru 17.607 bovine (cu 75% mai mult). Nu este exclus ca în următoarea perioadă această diferenţă să scadă dramatic, mai ales că fermierii au tendinţa de a se lăsa pe ultima sută de metri, iar la sucursale APIA Dolj oamenii stau iar la coadă pentru a-şi depune solicitările. „După ce s-a prelungit termenul de depunere a solicitărilor cu 15 zile (pentru ovine şi caprine), respectiv 30 de zile (pentru bovine), o perioadă, fermierii doljeni nu au mai fost interesaţi să-şi depună dosarele“, a precizat Emil Călugăru. Potrivit acestuia, proprietarii eligibili de bovine vor primi 500 de lei/cap de animal.

 

Condiţiile de eligibilitate

 

În 2008, prima pe exploataţie se acordă producătorilor agricoli o singură dată, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul Naţional al exploataţiilor la 31 ianuarie 2008, care îndeplinesc următoarele condiţii: exploataţia să fie de minimum trei capete de bovine, iar vârsta bovinelor să fie de minimum şase luni. În plus, proprietarii trebuie să nu aibă datorii la bugetul de stat şi la bugetul local.

Pentru prima pe exploataţia de bovine nu se efectuează controlul pe teren, ci doar unul administrativ în Registrul Naţional al exploataţiilor cu privire la înregistrarea exploataţiei şi animalelor pentru care se solicită prima.

Documentaţia pentru a primi subvenţia

 

Pentru a beneficia de prima pe exploataţia de bovine, solicitanţii trebuie să depună până la 15 iulie o cerere la centrul local/judeţean al APIA. Aceasta trebuie să fie însoţită de copii de pe buletinul de identitate/ carte de identitate/ cod unic de înregistrare/de înregistrare, copie cont bancar/ trezorerie, respectiv declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii la bugetul de stat şi la bugetul local.

Doljenii vor bani pentru ovine şi caprine

Pentru ovine şi caprine, până la termenul-limită (30 iunie) au fost depuse 1.141 de cereri pentru aproximativ 126.000 de capete. Proprietarii eligibili ai acestor animale vor primi 35 de lei pentru fiecare animal deţinut. Pentru a primi banii, ovinele şi caprinele pentru care s-au solicitat subvenţii trebuie menţinute în gospodărie, în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS