5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePodul de la Lainici a fost inaugurat

Podul de la Lainici a fost inaugurat

Traficul greu a fost reluat ieri pe Podul de la Lainici, în prezenţa autorităţilor judeţene şi a presei. Odată cu deschiderea traficului pe podul provizoriu, a fost ridicată şi restricţia de circulaţie pe Defileul Jiului, între oraşul gorjean Bumbeşti Jiu şi municipiul hunedorean Petroşani, impusă cu mai bine de cinci luni în urmă pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone, care transportă mărfuri şi pasageri.

Temperatura ridicată a obligat muncitorii de la Drumuri să răcească asfaltul vreme de mai bine de o jumătate de oră. Din păcate, furtunul folosit de muncitori la răcirea bitumului s-a spart în mai multe locuri, oamenii fiind nevoiţi să care apa cu găleţile. „Înainte ca traficul autovehiculelor grele să fie permis, trebuie ca asfaltul să fie rece, altfel se va lăsa şi nu vrem să se întâmple aşa ceva“, a spus unul dintre reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Drumurilor. Cel care a permis tirurilor să treacă pe noua construcţie a fost Dumitru Tatomir, şeful Poliţiei Rutiere.

 

Trafic interzis din 23 ianuarie

 

Din cauza deplasării tablierelor de la podul de peste râul Jiu, pe DN 66, în zona Mănăstirii Lainici, circulaţia maşinilor de mare tonaj, atât de mărfuri, cât şi de persoane, a fost interzisă pe Defileul Jiului încă din 23 ianuarie, fiind deviată mai bine de 300 de kilometri pe Valea Oltului, Filiaşi sau Drobeta Turnu Severin. La începutul lunii aprilie au demarat lucrările de construire a unui pod provizoriu, alături de vechiul pod. Valoarea lucrării finalizate se ridică la 1.403.000 de lei, podul provizoriu urmând să fie folosit până la realizarea noului pod, prevăzut să se execute în cadrul proiectului de reabilitare a DN 66, tronsonul Bumbeşti Jiu -Petroşani. Întrucât în perimetrul podului provizoriu de la Lainici se efectuează unele lucrări de întreţinere şi reabilitare a carosabilului, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte semaforizarea şi semnificaţiile indicatoarelor rutiere din zonă.

 

Podul lui Băsescu

 

În luna mai, preşedintele Traian Băsescu a vizitat de două ori şantierul podului provizoriu de la Lainici, solicitând executantului – Sucursala Jiu a SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti – urgentarea lucrărilor şi încadrarea în termenul de dare în folosinţă a acestuia, stabilit pentru jumătatea lunii iunie. Termenul de 15 iunie nu a putut fi însă respectat din cauză că, la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii mai, apele râului Jiu provenite din ploile abundente căzute în zona montană a Defileului Jiului au distrus platforma de lucru, creând mari greutăţi constructorului podului. Circulaţia pe varianta provizorie se va face pe un singur sens, în zonele de acces pe pod fiind instalate semafoare electrice. În paralel, traficul pe vechiul pod rămâne interzis autovehiculelor mai grele de 3,5 tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII