13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu se ia la trântă cu Ford

Staicu se ia la trântă cu Ford

Preşedintele SIF Oltenia preferă ca societatea pe care o conduce să rămână acţionară la Automobile Craiova. Miza: o eventuală majorare de capital din partea Ford. SIF ar urma să primească 17% din noua societate imobiliară, evaluată la 400-500 de milioane de euro.

Omul de afaceri Dinel Staicu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la SIF Oltenia, a respins ieri posibilitatea de negociere cu Ford, pentru cedarea către compania americană a pachetului de 22,06% din acţiunile Automobile Craiova SA (ACSA). Staicu a declarat că ţinteşte 17% din capitalul social al societăţii imobiliare ce va prelua activele Daewoo, pe care nu le-a cumpărat Ford. „Mă mulţumesc cu 17% din noua societate imobiliară. Am şi angajat un expert pentru evaluarea activelor acesteia şi vom decide în funcţie de această evaluare“, a declarat omul de afaceri.

Prin contractul de privatizare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a promis că „va depune toate eforturile“ pentru preluarea în termen de şase luni a pachetelor deţinute de acţionarii minoritari la ACSA, pe care le va ceda Ford la acelaşi preţ stabilit la privatizare – 4,15 euro/acţiune. Pentru preluarea celor 22,06 procente deţinute de SIF Oltenia, AVAS a convenit să dea la schimb (la valoarea nominală) acţiuni la alte societăţi de stat, însă nu a venit cu o ofertă concretă în acest sens. SIF Oltenia a propus mai multe variante. Ultima includea preluarea la schimb a pachetelor majoritare de acţiuni de la Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) şi IOR Bucureşti, precum şi un pachet de 3,65% din capitalul social al Cerealcom Constanţa.

 

Restructurarea ar putea dura patru ani

 

Cum AVAS a refuzat propunerea, SIF Oltenia s-a reorientat, preferând să aştepte finalizarea procesului de fuziune şi divizare a grupului de societăţi ACSA (care include ACSA, Daewoo şi Mecatim Timişoara) şi să evalueze astfel pachetul de acţiuni pe care l-ar primi în noua societate imobiliară. „Până acum, noi am venit cu propuneri către AVAS, iar ei nu au venit cu nici o contraofertă. Noi nu ţinem neapărat să facem schimbul de acţiuni cu AVAS, era doar o alternativă“, a precizat Dinel Staicu. Omul de afaceri susţine că Ford nu va opera nici o majorare de capital social până la finalizarea procesului de fuziune şi divizare, însă dă semne că se teme de acest lucru. Lucian Luţaru, directorul general al ACSA, a explicat care sunt etapele acestui proces. „ACSA şi Mecatim vor fi absorbite de Daewoo, procesul fiind estimat să dureze şase luni. Ulterior, se va opera divizarea activelor, cele conexe, nepreluate de Ford, urmând să fie preluate de o nouă societate. Procesul este prevăzut să dureze cel mult 30 de luni. Este posibil însă să ţină mai mult. AVAS şi Ford vor face schimburi de acţiuni, iar statul va avea pachetul majoritar în noua societate imobiliară. Acţionarii minoritari de la ACSA vor primi proporţional acţiuni în noua societate (conform unor evaluări), dar cu condiţia să renunţe la cele de la ACSA – în schimbul cărora vor primi bani“, a spus Luţaru.

 

Ford are o singură ofertă

 

SIF Oltenia poate primi cel puţin 4,15 euro/acţiune (adică 17,34 milioane de euro), dar şi un procent considerabil din noua societate imobiliară. În cazul în care SIF îşi vinde pachetul acum şi ulterior Ford operează o majorare de capital social, cota societăţii de investiţii financiare în noua societate poate fi sensibil diminuată.

Tocmai de aceea, Dinel Staicu susţine că SIF Oltenia va contribui la plata celor 27 de milioane de euro către statul român, dispuse de Comisia Europeană. „SIF Oltenia va participa proporţional, cu 5,9 milioane de euro, la returnarea celor 27 de milioane de euro către stat, aşa cum a decis Comisia Europeană. Dar va beneficia şi de ajutorul de stat de 143 de milioane de euro, acordate ACSA. Mie îmi convine“, a susţinut omul de afaceri. Ajutorul de stat este condiţionat însă de investiţii.

La rândul său, Nadia Crişan, consultantul Ford, spune că acţionarii minoritari au aceeaşi ofertă pe care a avut-o şi AVAS, adică 4,15 euro/acţiune. „Toţi acţionarii minoritari au aceeaşi ofertă. Nu ştiu dacă peste trei-patru ani le va mai oferi cineva acest preţ. Cert este că SIF va primi participaţii la noua societate imobiliară, evaluată la 400-500 de milioane de euro, după cum am înţeles“, a spus Nadia Crişan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII