21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeze de nivel mediu la matematică

Teze de nivel mediu la matematică

Considerată cea mai grea dintre probe, matematica nu le-a dat prea mari emoţii celor peste 7.000 de elevi doljeni de clasa a VII-a şi a VIII-a care au încheiat ieri sesiunea din semestrul al doilea a tezelor cu subiect unic.

Mai relaxaţi decât la primele două probe, ei au început examenul la ora 12.00 şi au avut la dispoziţie două ore pentru a preda lucrările. În multe şcoli, însă, elevii au terminat mult mai devreme.

 

Şcolari cu pretenţii

 

În jurul orei 13.30, puţini elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova mai rămăseseră în sălile de examen. Cu feţele umbrite de concentrare, ieşeau unul câte unul din şcoală. Se opreau pe banca din faţa şcolii, în aşteptarea colegilor, şi nu plecau până când nu discutau despre subiecte. Părerile erau împărţite. „Prima parte mi s-a părut uşoară, a doua a fost mai grea. Dar am făcut tot“ , a spus o elevă de clasa a VIII-a. „Complexitatea“ subiectelor nu i-a dezarmat nici pe colegii mai mici, de clasa a VII-a. „Subiectele au fost de nivel mediu, dar m-am descurcat destul de bine. Sper să iau o notă mare“, a spus Bogdan Mirtescu.

 

Alte pretenţii…

 

Cu totul alta era atmosfera la Şcoala cu clasele I-VIII nr.1 „Obedeanu“ din Craiova, unde elevii au demonstrat că sunt mai puţin preocupaţi de învăţătură şi cu gândul la vacanţă.

După o oră de la începerea examenului, puţini elevi mai erau în unitatea de învăţământ şi, dintre aceştia, majoritatea le aflau prin curtea şcolii. Bucuroşi că au scăpat, deşi nu au dat în greu învăţând, elevii din curtea şcolii făceau giumbuşlucuri şi discutau cu mare greutate despre subiectele de la examen. „Am făcut tot. A fost uşor. Şi la română a fost uşor, deşi am luat nota 2“, a spus râzând Claudiu Constantin, un elev de clasa a VII-a, în timp ce colegii spuneau că nu prea se omoară cu cartea.

Din fericire, Şcoala „Obedeanu“ nu are prea mulţi asemenea elevi. A dovedit-o Florica Ion, o elevă de clasa a VIII-a, care stătea retrasă de gaşca gălăgioasă. „A fost destul de uşor, cu excepţia ultimului subiect, unde am avut ceva probleme. La română am luat 7, la geografie, 8.20, şi sper să iau şi la matematică o notă mare ca să pot să merg la un liceu bun“.

 

„Un elev pregătit ar fi putut să rezolve subiectele“

 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj susţine că nu s-au înregistrat incidente în şcolile în care s-a desfăşurat examenul. Numărul absenţilor şi alte informaţii legate de desfăşurarea probei de matematică vor fi cunoscute astăzi, după centralizarea situaţiilor trimise de şcoli. Inspectorul general, Luminiţa Popescu, consideră că subiectele de la matematică au fost accesibile: „După părerea mea, au avut un grad mediu de dificultate. Un elev pregătit ar fi putut să rezolve fără probleme toate subiectele“.

 

Program

 

Rezultatele la proba de matematică vor fi afişate în trei zile de la examen. Eventualele contestaţii vor fi depuse până pe 29 mai, la secretariatul şcolii, de unde vor merge la centrele de corectură, pentru a fi analizate. Notele tezelor contestate se vor modifica doar dacă între nota iniţială şi cea de la contestaţii există o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Rezultatele finale vor fi centralizate şi afişate până, cel târziu, pe 3 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS