16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAPIA a cedat controlul în zootehnie

APIA a cedat controlul în zootehnie

Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) va prelua de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) activitatea de control pe teren pentru subvenţiile din sectorul zootehnic la ovine şi caprine. Decizia a fost luată la iniţiativa APIA, în urma unui acord de delegare perfectat în această săptămână. Decizia era necesară mai ales că anul acesta controlul va fi efectuat pe un eşantion de animale de patru ori mai mare decât anul trecut. „Externalizarea activităţii de control va permite specialiştilor APIA ca, în următoarea perioadă, să se concentreze pe autorizarea, efectuarea şi contabilizarea plăţilor, acestea reprezentând cele mai importante atribuţii ale agenţiei“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul APIA Dolj. De altfel, potrivit lui Dan Gherghelaş, directorul general al APIA, pe viitor se are în vedere externalizarea mai multor activităţi în vederea eficientizării şi respectării termenelor.

 

Doljenii au depus cereri pentru 930 de animale

 

Acordul cu ANARZ este perfectat pentru anii 2008-2009, instituţia urmând să înceapă verificările în câteva săptămâni – controlul pentru această schemă de plată se efectuează în perioada 16 iunie -14 septembrie a fiecărui an, după finalizarea depunerii solicitărilor.

Cererile de subvenţii pentru ovine, caprine şi bovine se depun în perioada 1 mai – 15 iunie, la centrele judeţene ale APIA. „Până în prezent, pentru bovine avem 84 de cereri pentru 562 de capete, iar pentru ovine, două cereri pentru 368 de animale. Oamenii au început să afle şi sunt din ce în ce mai multe persoane care vin să solicite primele“, a spus Veronica Cocoşilă, care a explicat că pentru bovine nu se efectuează control pe teren, ci doar un control administrativ pentru documentaţia depusă.

ANARZ va controla 6,5-7 milioane de animale

Pentru anul 2008, la nivel naţional, ANARZ a realizat o estimare cu privire la efectivul eligibil pentru prime pe cap de animal (ovine/caprine), rezultând un efectiv prognozat de 6,5-7 milioane de capete, în creştere cu 20% faţă de anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS