15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoturism electric, marca Renault

Autoturism electric, marca Renault

Şeful unui proiect cu sprijin israelian ce urmăreşte construirea unui autoturism electric a estimat că grupul partener, alianţa Renault-Nissan, ar putea investi între 500 milioane dolari şi un miliard de dolari în noile autoturisme ce vor funcţiona pe bază de baterii electrice, informează Reuters.
"Acesta este costul unui program ce se va derula pe trei ani", a declarat fondatorul şi directorul executiv al proiectului Better Place cu sediul în California, Shai Agassi, prezentând într-o conferinţă de presă prototipul autoturismului electric.
Renault şi Nissan au semnat un acord cu Better Place în ianuarie pentru a începe producţia autoturismelor electrice ca parte a unui proiect de dezvoltare a surselor alternative de energie, urmărind să reducă dependenţa de petrol.
Better Place va construi primele autoturisme electrice în Israel şi Danemarca, primele livrări fiind programate pentru 2010.
Compania daneză DONG Energy a semnat recent un acord cu Better Place pentru a introduce autoturismele electrice în ţară, bateriile electrice fiind încărcate folosind energia eoliană.
DONG Energy este cea mai mare companie de energie eoliană offshore din lume.
Agassi a declarat că 20% din energia daneză este produsă cu ajutorul vântului, însă 7% nu este folosită, fiind suficientă pentru alimentarea fiecărui autoturism din Scandinavia.
În Israel, majoritatea electricităţii este produsă din cărbune şi gaze naturale, introduse recent.
Agassi a declarat că pentru încărcarea bateriilor la autoturisme se va folosi energia solară generată în deşertul Negev din Israel.
Renault va oferi proiectului Better Place autoturisme, în timp ce Nissan, împreună cu firma NEC, a creat o baterie pe bază de litiu-ion.
Proiectul va folosi de asemenea baterii produse de compania A123 Systems.
Bateriile, ce vor cântări aproximativ 200 kg, vor permite autoturismelor să se deplaseze pe o distanţă de 160-200 km, putând fi apoi reîncărcate sau schimbate.
Agassi a declarat că proiectul este deschis tuturor companiilor care vor să se alăture.
Investiţia iniţială de 200 milioane dolari în proiectul Better Place este susţinută de compania Israel Corp, banca Morgan Stanley, firma Vantage Point şi un grup de investitori privaţi.
Better Place va construi în Israel peste 500.000 de puncte de reîncărcare, inclusiv în apropierea caselor şi birourilor clienţilor, precum şi sute de centre pentru schimbarea bateriilor.
Directorul proiectului Better Place Israel, Moshe Kaplinsky, a precizat că un studiu întreprins de institutul israelian Geocartography Knowledge Group arată că două treimi din populaţie susţin autoturismele electrice.
În Israel, unde majoritatea petrolului provine din Rusia, 1,2 milioane de familii deţin autoturisme, iar 210.000 iau în considerare achiziţionarea unui autoturism electric, se arată în studiu.
Agassi a precizat că Better Place ar putea lansa proiecte similare şi în alte ţări.
Statele Europene sunt interesate de Better Place din motive legate de mediu, în timp ce Asia doreşte să reducă poluarea, iar Africa estimează un potenţia uriaş în generarea de energie solară în deşertul Sahara, a precizat Agassi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS