11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRobu de la CORA, căutat de lichidatori

Robu de la CORA, căutat de lichidatori

Omul de afaceri craiovean trebuie să acopere din averea personală creanţe de aproximativ 1,6 milioane de euro, în contul datoriilor pe care falimentarele Cora International Group şi Cora Invest Group le au către stat şi creditori privaţi.

 

Omul de afaceri craiovean Constantin Robu este căutat de lichidatori, care vor să-i pună sub sechestru averea personală, pentru stingerea unor creanţe în valoare totală de aproape 1,6 milioane de euro – majoritatea către bugetul de stat. Robu a fost acţionar majoritar la mai multe firme de construcţii, care şi-au schimbat succesiv denumirea pentru a scăpa de creditori. Una dintre societăţile falimentare patronate de omul de afaceri este Cora International Group SA, unde valoarea creanţelor nestinse se ridică la aproximativ 1,6 milioane de lei.

 

Firmă la export, via Bagdad

 

În 2002, societatea a intrat în faliment, nemaiavând cu ce să efectueze plăţile către funizori şi salariaţi. În momentul preluării dosarului, administratorul judiciar şi-a dat seama că firma nu mai avea nimic executabil în patrimoniu, creanţele totale ridicându-se la aproximativ 3,8 milioane de lei. Majoritatea activelor au fost transferate, la preţuri subevaluate, ca aport în natură, la capitalul social al unei noi firme: Cora Invest Group SA. „În cei doi ani premergători declanşării falimentului (2000-2001), societatea a efectuat transferul de patrimoniu, pentru fraudarea creditorilor“, se spune în acţiunea judiciară pe care lichidatorul BNP Consult Craiova a depus-o la instanţă. Judecătorii au anulat două contracte de vânzare-cumpărare din 2001, prin care firma a vândut către Cora Invest Group un teren de 300 mp şi o construcţie a sediului administrativ (corp A), contra sumei de 269.000 de lei, respectiv un teren de 18.000 mp şi construcţiile aferente – pentru suma de 273.000 de lei, valori considerate mult sub preţul pieţei. Prin reevaluarea şi vânzarea activelor, lichidatorii au acoperit creanţe de 2,11 milioane de lei, rămânând o diferenţă de 1,68 milioane de lei.

Anterior încheierii actelor frauduloase anulate, Cora International Group a transmis către Cora Invest Group uzufructul întregului său fond de comerţ, rămânând practic fără surse de finanţare. Deşi societatea deţinea active imobilizate în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei, acestea au fost transmise către Cora Invest ca aport în natură la capitalul social. Ele au fost subevaluate la 28.000 de lei, în scopul fraudării creditorilor, consideră lichidatorul.

Pentru recuperarea întregii sume, BNP Consult a cerut instanţei atragerea răspunderii materiale a administratorilor şi asociaţilor firmei, în dosar figurând Constantin Butuşină, Lucian Panduru, Nicolae Cojocaru, Constantin Robu, Elena Diaconescu şi Mirela Borgovan. Cel mai important acţionar al firmei a fost însă Constantin Robu. După ce a golit firma de active şi a băgat-o în faliment, acesta a apelat la o metodă la modă în vremea aceea pentru a scăpa de creditori: a vândut societatea falimentară şi plină de datorii către o persoană străină, care nu putea fi identificată de lichidatori. Aşa se face că, oficial, 67,70% din capitalul social al firmei a intrat în posesia irakianului Saffa S. Alsayd Ali, rezident în Bucureşti, în timp ce 32,29% din societate erau deţinute de şase acţionari persoane fizice. Sediul social al firmei a fost mutat într-un apartament din Capitală. Irakianul rezident în România nu a mai fost de găsit de lichidatori.

 

Cimino şi Paul Valută, în afacerea Cora

 

Nici Cora Invest Group nu a supravieţuit prea mult. În 2004, societatea era plină de datorii şi se afla în reorganizare judiciară. Patronul Constantin Robu s-a aflat în centrul scandalului privind moartea celebrului magnat al construcţiilor, Mihail Erbaşu. După cum relata presa la vremea respectivă, Robu urma să-i vândă firma lui Erbaşu, contra a 250.000 de dolari, cu acesta fiind partener de afaceri, însă n-a mai apucat, pentru că magnatul s-a sinucis. Afaceristul craiovean ar fi apelat la această soluţie disperată deoarece împrumutase 500.000 de dolari, bani cu camătă, de la Fănel Trandafir (Cimino) şi Jahani Farid (Paul Valută), pe care n-avea de unde să-i returneze, după cum relata presa. În acte, acţionar majoritar (cu 65,95%) figura Dumitra Ilarion Cătălin, care, neoficial, se crede că este omul-paravan al lui Paul Valută. Restul de 34,04% este deţinut de acţionari persoane fizice. În fine, pasivul Cora Invest Group era foarte mare la data declanşării falimentului: 7,5 milioane de lei. Lichidatorul, Reconversie, Valorificare Active (RVA) Insolvency Specialists SPRL Craiova, nu are cum să acopere mai mult de 3,3 milioane de lei din valorificarea patrimoniului. „Am distribuit deja 2,6 milioane de lei şi urmează să distribuim alte 700.000 de lei. Aproximativ 4,2 milioane de lei rămân neacoperiţi. Noi am atras în instanţă răspunderea materială a acţionarului Constantin Robu, însă, din păcate, nu am găsit bunuri pe numele lui. Inclusiv pe Ilarion Dumitra l-am citat în instanţă, dar nu a apărut“, a precizat Carmen Popa, reprezentanta RVA.

De ceva timp, omul de afaceri Constantin Robu nu este de găsit. Potrivit unor informaţii neconfirmate încă, acesta s-ar afla în Germania, unde desfăşoară afaceri în domeniul construcţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII