21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa ridică bariera la pădure

Taxa ridică bariera la pădure

Cu nevastă sau bărbat, după caz, copii, bunici, căţel, cort şi, mai ales, maşini, craiovenii s-au întins ieri pe pajiştile patriei. Unii au plătit, pe lângă carnea de grătar şi băuturi, şi o taxă de intrare. La Bucovăţ, Direcţia Silvică a cerut zece lei de maşină pentru accesul în pădure.

 

Sărbătoarea celor care se sacrifică, aproape zilnic, pe altarul muncii i-a purtat pe mulţi dintre locuitorii Craiovei către marginile urbei, la iarbă verde, la un grătar şi la o licoare rece îmbibată cu alcool. Paştele şi-a dat mâna cu 1 Mai, împletindu-se pentru unii într-o minivacanţă. Alţii, după două zile de serviciu, s-au întors fără probleme de adaptare să mai huzurească o zi, mânaţi de dorul sfârâielii cărnii pe grătar, de mirosul teribil azvârlit în aer de bucăţile de carne de porc tăvălite în vin negru, condimente şi usturoi verde.

Puţin după ora 10.00, maşinile au început să ia calea ieşirilor din oraş, dar abia după prânz s-au încins spiritele. „E bine acum, e mai multă libertate, are omul maşină, nu mai e benzina la raţie. Da’ era frumos şi înainte de ’89, mergeam la defilare atunci şi apoi în parc, la grătare“, şi-a amintit Octavian Stamin.

 

Zece lei ca să se ridice bariera

 

Pădurea Bucovăţului, refugiul de vară al celor care s-au plictisit de oraş, cuibuşorul nebuniilor pentru tinerii dornici de intimitate, are toate drumurile de acces blocate. Ieri-dimineaţă, angajaţii Direcţiei Silvice din localitate au ridicat bariera alb-roşie pentru familiile care au ajuns acolo, dar numai pentru zece lei. „Şi anul trecut am făcut la fel. Le oferim şi saci, nu trebuie decât să adune resturile făcute şi să aducă pungile aici. Mai departe ne ocupăm noi. De Paşte, le-am dat voie fără bani şi am cărat a doua zi la gunoaie!…“, a spus pădurarul Iulică Sârbu, completând o chitanţă cu numărul maşinii care se pregăteşte să intre în pădure. Între timp, autoturismele opresc pe ambele părţi ale străzii şi comentariile nu mai prididesc. Cei mai mulţi sunt revoltaţi: „De când e domn’e cu taxă? Cine bagă banii ăştia în buzunare? Nu mai ştiţi cum să-i luaţi!“, striga un şofer nervos prin geamul lăsat, accelerând apoi şi plecând în trombă. „Pentru ce dăm banii ăştia? Că tămâiem iarba sau cum? Păi dacă e aşa, o să lăsăm resturile să le strângeţi dumneavoastră“, i se adresează pădurarului cu obidă un şofer dintr-un Oltcit. Din spatele lui, posesorul unui Logan întreabă ironic: „Şefu’, de ce alte servicii beneficiem pentru taxa asta? Zero? Eram sigur, ca la olteni!“ Din altă maşină, o femeie mai arţăgoasă îi ţine isonul: „Să veniţi să vedeţi gunoiul, că nu-l strâng! De ce să dăm 100 de mii (n.r. – zece lei)? Degeaba?“. Alţii, mai înţelegători şi poate mai umblaţi prin lume, nu comentează. Unii laudă măsura luată: „Noi numai aşa pricepem. De frică. Aşa se întâmplă şi afară. Ştiţi ce ar mai trebui să faceţi? Să montaţi camere de luat vederi şi pe cei pe care-i vedeţi că nu strâng mizeria făcută să-i ardeţi cu o amendă. Da’ să-i usture, nu aşa…“.

 

Garda de Mediu, în vizită de lucru

 

Îmbrăcaţi în costume, şi profesorii universitari şi-au găsit loc în pădurea Bucovăţului. Puţin după ora 11.00, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Manu Costache, a oprit lângă barieră, într-o „vizită de lucru“: „Toate zonele de agrement din judeţ sunt controlate, nu doar de reprezentanţii noştri. Încercăm astfel să ne civilizăm, pentru că trebuie să avem grijă şi noi de judeţ şi de împrejurimi. Sper că nu vom avea incidente. Responsabili pentru ceea ce se întâmplă sunt cei care deţin terenuri, fie că sunt proprietari privaţi, consilii locale, direcţii silvice sau altceva. Fiecare se administrează cum ştie şi îşi supraveghează pădurile cum se pricepe. Eu nu vreau să vânez amenzi, că nu intenţionez să stau la pândă după copaci, încerc doar să-i atenţionez“, a declarat responsabilul instituţiei. Amenzile pentru cei care sunt prinşi cu mâţa-n sac ajung la 2.000 de lei. „E simplu. Oamenii trebuie să înţeleagă, chiar şi de teama contravenţiilor, că, dacă nu sunt responsabili, vor plăti. Domnule, eu te las în pădure, îţi dau sac să aduni gunoiul, apoi tot eu mă ocup să-l depozitez. Măcar atâta lucru trebuie să faci şi dumneata: să nu laşi mizerie!“. Cât despre taxă, aceasta este şi ea tot problema proprietarului. Pentru cei care nu vor să dea bani, la Bucovăţ există şi o variantă de eschivare: fără maşină. Pădurarul Iulică Sârbu spune că, dacă o persoană vrea să-şi lase maşina în parcare, atunci nu mai plăteşte.

 

Vecini de gunoaie

 

Curăţenia le-a dat de cap oamenilor şi în alte locuri. La Balta Craioviţei, pe locul aflat în litigiu, vecinii de pătură erau mormanele cu gunoaie. „Noi am ajuns aici şi a trebuit să strângem cioburile înainte, că avem copii“, a spus Claudiu Tudor. Mulţi dintre petrecăreţi vin din blocurile de peste stradă. „Stăm aproape, peste drum. Ar trebui să strângă şi ei aici, că sunt numai gunoaie în jur. Am făcut curăţenie şi am dat noi foc la ele, ca să putem sta“, au spus soţii Bratie. Cu gunoaie sau nu, toţi îşi văd de treabă şi se bucură de soarele de mai.

 

"Oamenii trebuie să înţeleagă, chiar şi de teama contravenţiilor, că, dacă nu sunt responsabili, vor plăti. Domnule, eu te las în pădure, îţi dau sac să aduni gunoiul, apoi tot eu mă ocup să-l depozitez. Măcar atâta lucru trebuie să faci şi dumneata: să nu laşi mizerie!“.

Manu Costache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII