10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Impozit pe latrine

Mai mulţi craioveni cu proprietăţi pe strada Arţarului plătesc impozite şi taxe pentru lux de clasa A, dar sunt ţinuţi cu latrina la nas, deşi cer de 17 ani un crâmpei de canalizare.

 

Oricât de adânc ar fi ascunse de autorităţi, plăgile Craiovei nu trec şi de filtrul „Fii vocea cartierului tău!“, proiect al Gazetei de Sud care tocmai a traversat cartierul 1 Mai. Dacă la precedenta întâlnire cu craiovenii din 1 Mai, în decembrie 2006, nu s-a spus o vorbă despre lipsa canalizării de-a lungul bulevardului 1 Mai, la confruntarea de săptămâna trecută, adevărul a ieşit la iveală: mai multe proprietăţi de pe strada Arţarului, o arteră situată în zona de impozitare A, cea mai usturătoare la buzunar, nu sunt deservite de reţele de canalizare menajeră sau pluvială. Situată între bulevardul 1 Mai, aflat în plin proces de modernizare, şi strada Gheorghe Doja, prospăt asfaltată, strada Arţarului poate fi considerată parte a unei zone cu pretenţii, cel puţin în privinţa utilităţilor. Primăria Craiova nu a fost de aceeaşi părere decât atunci când a stabilit clasele de impozitare, iar Compania de Apă „Oltenia“ SA, fosta Regie de Apă, se ocupă mai mult cu taxatul apei de ploaie, decât cu canalizarea.

Eugenia Oprea povesteşte că locuitorii de pe strada Arţarului au solicitat din 1991 primăriei să intervină, însă fără nici un rezultat. „Noi, împreună cu vecinii, am depus nenumărate cereri, dar fie nu ni s-a răspuns, fie ni s-a spus că o să încerce să găsească bani. În curte avem latrină, iar în stradă este apa până la genunchi când plouă. Într-un an nici la o înmormântare n-am putut să ajungem, că n-au putut intra maşinile pe aici. Şi impozite şi taxe plătim la zi“, a povestit Eugenia Oprea, pensionară. Vecina Eugeniei, Florica Lupu, susţine că în campaniile elctorale au venit tot felul de candidaţi, au văzut, au promis şi s-au dus. „Eu am 76 de ani, soţul, 84. Am făcut zeci de sesizări, dar degeaba! Vecinii de dincolo de intersecţie au plătit ei ca să le bage canalizarea, dar noi, pensionarii, nu avem atâţia bani. În campaniile electorale vin toţi şi promit, dar după aia uită“, a spus Florica Lupu.

 

Proiect la naftalină

 

Prima cerere a locatarilor de pe strada Arţarului datează din septembrie 1991, când Primăria Craiova le răspundea contribuabililor să se adreseze Regiei de Apă şi Canal. A urmat corespondenţa cu Apa şi Canalul: inutil. În mulţimea de plângeri regăsim una din 2005, la care Serviciul Gospodărire Comunală îi răspunde lui Ion Oprea, printr-o scrisoare din 16 iulie 2005, că a înaintat propunerea Serviciului investiţii, care va lua măsurile necesare. Încă un banc sec al funcţionarilor publici ai municipalităţii. Odată ajunsă sesizarea la „Fii vocea cartierului tău!“, în aprilie 2008, aceiaşi funcţionari şi-au adus întâi aminte că tronsonul fără canalizare de pe strada Arţarului ar fi făcut cândva obiectul unui studiu de fezabilitate, pentru ca, după numai câteva zile de la discuţie, un director să declare că problema va fi rezolvată în acest an. „În acest moment este în lucru proiectul tehnic pentru execuţia canalizării pe mai multe străzi şi tronsoane de străzi din Craiova, între care şi strada Arţarului“, a afirmat ieri Adriana Motocu, directoarea Direcţiei Servicii Publice din primărie. Despre cei 17 ani de uitare, doar locatarii îşi mai amintesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII