27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEZ, nevoită să anuleze facturi la sesizarea clienţilor

CEZ, nevoită să anuleze facturi la sesizarea clienţilor

Craioveanul Ştefan Segărceanu a anulat patru facturi emise de compania CEZ, furnizorul de energie electrică din Oltenia. Omul este convins că a fost tras în piept.

 

Noul sistem de citire-facturare aplicat de compania CEZ, furnizorul de energie electrică în Oltenia, scoate peri albi abonaţilor. Zilele trecute, ne-a contactat la redacţie craioveanul Ştefan Segărceanu, un consumator care aproape că şi-a făcut o meserie din a cere explicaţii CEZ, bulversat de modul în care este tratat. El este deranjat de întârzierile cu care i se citeşte contorul şi susţine că plăteşte kilowaţi în plus din cauza acestui sistem. „Nu se respectă citirea contorului. Trebuie să plătesc 216 lei, dar eu am de achitat vreo 57 de lei. Atâta am calculat“, spune Segărceanu. Omul a venit la redacţie şi cu facturile care îi dau bătăi de cap. Astfel, potrivit facturii din 25 martie 2008, Segărceanu avea de plată 159,91 de lei. Ulterior, la factura de regularizare din 15 aprilie, totalul de plată era de 57,78 de lei. Conform acestei logici, craioveanul avea, într-adevăr, de achitat 216,69 de lei. A depus în acest sens şi o reclamaţie la CEZ.

 

Soldurile buclucaşe

 

La o privire mai atentă a facturilor însă, se poate observa că valoarea reală a facturii curente din 25 martie nu este de 159 de lei, ci de doar 25,43 de lei. Totalul care apare pe factură este rezultatul facturii curente menţionate, la care se adaugă un sold de 134,48 lei, neachitat la data emiterii facturii. Ulterior, la data emiterii facturii de regularizare din 15 aprilie apare un sold de 57,78 lei, rezultat din diferenţa cu plăţile efectuate între timp (159,91-115,67), plus factura curentă, de 13,54 lei. Practic, omul trebuie să plătească doar cei 57 de lei. Celelalte sume provin de la faptul că la data emiterii facturilor curente eventualele plăţi nu erau reactualizate în baza de date (sau au fost achitate cu întârziere). Ne-am adresat şi companiei CEZ, care a explicat că de plată sunt facturile curente de 25,43 lei şi 13,54 lei, la care se adaugă un rest de la facturile anterioare de 18,71 lei. „Deci, suma corectă de plată este de 57,68 lei, şi nu cum greşit credea clientul – 216,69 lei. În scripte apare totuşi o diferenţă de zece bani. Explicaţia este un pic cam greoaie dacă nu ai facturile în faţă. Recomandăm totuşi celor care citesc facturile să urmărească atent rubrica din stânga-jos, unde apar şi eventualele solduri la data emiterii facturilor curente, solduri ce dispar la regularizare. Probabil că CEZ ar trebui să-şi angajeze şi un cititor de facturi. Înţelegem, pe de altă parte, şi atitudinea lui Ştefan Segărceanu, care a mai avut în trecut neplăceri din cauza facturilor. În urma sesizărilor făcute corect de client, CEZ s-a văzut nevoită să anuleze patru facturi greşite (în perioada 9 august 2007 – 29 februarie 2008)“. Craioveanul a cerut să i se pună la dispoziţie toate facturile emise de la introducerea noului sistem de facturare. După consultarea tuturor datelor, este convins că a fost tras în piept cu factura. „Vreau să se ia toate măsurile legale împotriva celor vinovaţi. Pe viitor, CEZ trebuie să se poarte cu simţ de răspundere faţă de abonaţii săi, care sunt buni platnici, dar nedreptăţiţi“, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII