9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoadă de Paşte la fiscul doljean

Coadă de Paşte la fiscul doljean

Contabilii din Craiova au depus declaraţiile trimestriale sau lunare de plată în ajunul Paştelui, în ultima zi. Aceştia au motivat cu activitatea intensă a firmelor care a permis centralizarea datelor abia spre finalul lunii.

 

Sute de contabili au lăsat pe ultima zi depunerea declaraţiilor de impozite, de salarii şi de contribuţii la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Din cauza multitudinii de formulare fiscale care ar fi trebuit depuse până ieri, procesarea datelor de către funcţionarii fiscului dura în jur de cinci minute, în funcţie de complexitatea activităţii societăţilor deponente. Cu o zi înainte, reprezentanţii firmelor au stat la coadă la finanţe până după ora 20.00, pentru a-şi depune dischetele, respectiv declaraţiile şi deconturile. „Eu lucrez la ghişeul de contribuabili mijlocii. Iar aseară (joi – n.r.) au venit circa 500 de contabili sau reprezentanţi ai firmelor şi am stat până după ora 20.00. La micii contribuabili au fost şi mai mulţi, pentru că la data aceasta sunt foarte multe declaraţii de depus cu termen-limită pe 25 aprilie. Firmele cu activitate diversă au şi câte patru declaraţii de depus şi de aceea durează un pic mai mult până când le înregistrăm“, a precizat Ana Ştefănescu, funcţionară la DGFP Dolj.

 

Grămezi de acte

 

Ieri a fost termen scadent pentru depunerea mai multor acte ale firmelor către finanţe, trimestrial pentru unele microîntreprinderi, lunar pentru alte tipuri de societăţi comerciale. A fost şi ultima zi de plată a unor impozite şi taxe. „Este ultima zi pentru declaraţia de impozit pe profit, pentru declaraţia pentru impozitul pe salarii, declaraţia pentru contribuţii, plus deconturile de TVA şi cele pentru intracomunitare, adică pentru firmele care au activitate de import-export“, a declarat un funcţionar al fiscului doljean. „Au fost multe declaraţii de depus la finalul acestei luni şi de aceea a fost aglomerat. Şi microîntreprinderile au avut de depus unele declaraţii pentru prima dată pe acest an, pentru că se calculează la trimestru, plus declaraţiile lunare ale celorlate firme“, a confirmat directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

 

„Activitate intensă“

 

Contabilii au lăsat pe ultima zi depunerea declaraţiilor, din cauză că a durat mult completarea datelor, spun ei, şi nu din nepăsare. „Avem activitate multă pe firmă, pentru că suntem încadraţi la contribuabili mijlocii şi am închis târziu documentele contabile. Nu din neglijenţă. Pur şi simplu este mult de lucru şi durează mult procesarea datelor“, a afirmat Laura Fugaru, contabilă la o societate craioveană. „Am crezut că azi (ieri – n.r.) va fi mai liber, dar văd că nu este aşa. Noi închidem luna anterioară târziu şi de aceea venim pe ultima sută de metri“, a declarat un contabil care stătea la coadă cu dischetele în mână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII