11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedepse pentru demolatorii de monumente

Pedepse pentru demolatorii de monumente

Ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat vineri, cu ocazia Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor, că ministerul pe care îl conduce lucrează la modificarea Legii monumentelor istorice, cu scopul de a introduce pedepse mai aspre pentru cei care distrug monumente. Modificarea Legii monumentelor istorice nr. 422 din 2001 apare ca urmare a faptului că patrimoniul imobil a suferit în perioada comunistă, dar şi ulterior „degradări semnificative“, potrivit lui Adrian Iorgulescu.

Ministrul a precizat că, în prezent, primarii eliberează „fără discernământ“ autorizaţii de demolare sau de construcţii fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). „În 2004-2007 s-au dovedit, prin notele de constatare, că au fost emise circa 300 de astfel de autorizaţii; ele se numesc eufemistic de desfiinţare, dar este vorba de demolarea unor monumente“, a explicat Iorgulescu.

Secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu, a precizat că până în 2009 va fi refăcută şi Lista monumentelor istorice. El a spus că se teme că multe dintre cele aproximativ 30.000 de monumente istorice înscrise pe listă, în prezent, nu mai există. Şi asta pentru că abuzurile asupra monumentelor istorice vin nu doar din partea autorităţilor statului, ci şi din partea persoanelor private, potrivit celor doi oficiali.

Virgil Niţulescu a precizat că MCC va continua strategia de acordare a unor sume de bani pentru reabilitarea unor monumente istorice considerate de maximă importanţă. MCC a alcătuit o listă de 17 monumente din România, printre care şi o biserică din Târgovişte, Biserica Evanghelică din Răuşeni, conacul de la Hargieşti, Sinagoga din Iaşi şi Cetatea Histria, care ar putea beneficia de finanţare atât de la statul român, cât şi din fonduri europene. MCC a anunţat că va aloca în acest an 36 de milioane de lei pentru restaurarea şi consolidarea monumentelor istorice înscrise în Planul Naţional de Restaurare (PNR).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU