20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControlarea procurorilor, durerea politicienilor

Controlarea procurorilor, durerea politicienilor

Procurorii au avut de luptat în 2007 cu o clasă politică „furioasă“ că nu-i mai poate controla şi care a făcut legi menite să le protejeze interesele, a declarat ieri, la bilanţul Parchetului General, preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a reluat cu această ocazie atacurile la adresa clasei politice. Băsescu a susţinut că anul 2007, privit cu detaşare, poate fi etichetat ca „extrem de greu“. „Nu a existat niciodată o perioadă cu o cadenţă atât de mare a acţiunilor politice împotriva justiţiei şi a procurorilor“, a susţinut preşedintele.

Băsescu a proferat acuze şi la adresa parlamentarilor, care ar fi emis legi ce au zădărnicit efortul de câţiva ani al procurorilor de a combate frauda bancară. El s-a referit concret la Legea nr. 69/2007, care dezincriminează nerespectarea legilor bancare, creând „un drept discreţionar de a se fura din bănci“. „Procurorii nu au avut de luptat numai cu infractorii, ei au avut de luptat cu clasa politicienilor, care nu poate accepta scoaterea de sub control a procurorilor“, a declarat şeful statului.

 

„În anul 2007, procurorii au fost atacaţi mai mult ca niciodată“

 

Procurorul general al României, Laura Kovesi, a susţinut, la şedinţa de bilanţ a Parchetului General, că pe tot parcursul anului trecut au existat presiuni la adresa procurorilor. „În anul 2007, procurorii au fost atacaţi mai mult ca niciodată, uneori din cele mai neaşteptate direcţii. Dosarele de calitate soluţionate în termene rezonabile vor fi răspunsurile noastre la atacurile publice. Trebuie să descurajăm orice tip de imixtiune în investigaţiile noastre, conştienţi că independenţa magistratului- procuror este o valoare neştirbită a societăţii româneşti“, a afirmat Kovesi.

 

Ministrul justiţiei aşteaptă anchete imparţiale

 

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că aşteaptă de la procurori anchete imparţiale. „Aştept ca eficienţa procurorului să fie dată de soliditatea probatoriului şi nu de cele 15 minute de faimă, de altfel, binemeritată, la ştiri sau de numărul trimiterilor în judecată“, a precizat ministrul.

Predoiu a insistat asupra păstrării independenţei procurorilor şi pe calitatea factorului uman din cadrul structurilor Ministerului Public. „Sunteţi o categorie profesională cu multe drepturi şi garanţii, dar şi cu restricţii şi rigori pe măsura privilegiilor şi a rolului în societate“, a mai spus ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS