24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBănia, reabilitată termic în 500 de ani

Bănia, reabilitată termic în 500 de ani

Guvernul a anunţat că va aloca bani pentru repararea celor opt blocuri din Craiova înscrise în programul multinaţional de reabilitare termică în urmă cu un an şi jumătate, la care s-au întocmit deja auditul energetic, studiile şi proiectele. După regula de trei simplă reiese că pentru izolarea termică a celor aproape 4.000 de imobile din Bănie este nevoie de vreo 500 de ani.

 

Programul de reabilitare termică a clădirilor, lansat de guvern în 2006, a intrat în impas din lipsă de fonduri. La Craiova, doar opt imobile – şapte la Aeroport şi unul în Craioviţa Nouă – au fost incluse în acest program şi au şanse reale de a fi izolate termic. Pentru realizarea auditului energetic, a studiilor de fezabilitate şi a proiectelor, guvernul a alocat anul trecut aproape un milion de lei, urmând ca în acest an să suporte a treia parte din preţul lucrărilor de reabilitare. „Am primit un document de la ministerul de resort în care suntem înştiinţaţi că în 2008, în trimestrul III, vom primi 456 de mii de lei pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică la cele opt imobile din Craiova acceptate în program. Sigur, aceşti bani reprezintă a treia parte din costul total estimat. O treime este asigurată de primărie, care a şi inclus investiţia în bugetul pe 2008. Însă restul trebuie plătit de locatari, care au început să strângă bani. Probabil că în vară vor fi organizate şi licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor“, a spus Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari.

De la cererea asociaţiilor de proprietari de a fi acceptate în programul naţional de reabilitare cu cele opt blocuri şi până la finalizarea fazelor de evaluare şi proiectare au trecut 18 luni. În acest ritm, pentru cele aproape 4.000 de imobile din Bănie neizolate termic ar fi nevoie de vreo 500 de ani.

 

Nu mai sunt bani

 

După regulile guvernului, care s-a trezit în 2008 că nu mai are bani pentru auditarea energetică, studii şi proiectare, ar trebui mai mult de o jumătate de mileniu ca să se repare toate blocurile din Craiova. Din lipsă de fonduri, guvernul intenţionează să modifice condiţiile de acces la programul de reabilitare termică. Primăria Craiova a transmis la Ministerul Dezvoltării liste cu 150 de blocuri, însă a fost înştiinţată că, deocamdată, nu se mai pot distribui bani pentru auditare şi studii. „Motivul invocat este că prevederile în temeiul cărora se alocau fondurile de la guvern pentru auditare, studii şi proiectare sunt în curs de modificare şi că până la finalizarea acestui proces nu vor mai fi daţi banii“, a precizat Marian Giubelan, reprezentantul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU