14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Voicu se întoarce

Dănuţ Voicu, fostul şef de la Biroul pentru Străini Dolj, devenit „celebru“ după ce a provocat un accident în timp ce conducea băut maşina personală, vrea să ocupe fotoliul de şef al Poliţiei Municipiului Craiova.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj nu a făcut publice numele candidaţilor la concursul pentru ocuparea postului de şef al Poliţiei Municipiului Craiova, care se va ţine pe 6 martie. Comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful IPJ Dolj, a declarat că s-au înscris două persoane, însă numele acestora vor rămâne necunoscute până după concurs, pentru ca nu cumva vreuna dintre ele să fie dezavantajată. Totuşi, se pare că „reputaţia“ unuia dintre candidaţi a fost mai tare decât secretul ţinut de conducerea IPJ Dolj. A început să circule zvonul că unul dintre ei este… Dănuţ Voicu, fostul şef al Biroului pentru Străini al Judeţului Dolj, devenit cunoscut după ce a provocat un accident în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de 1,85 la mie. După incident a fost cercetat penal, dar a scăpat numai cu o amendă. A fost mutat din postul ocupat ca ofiţer în cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, iar acum vrea să se întoarcă la Craiova pe scaunul de şef al Poliţiei Municipiului.

Conducerea IPJ Dolj, prin comisarul-şef adjunct Nicuşor Badea, a confirmat ieri că Voicu s-a înscris la concurs, iar celălalt candidat este comisarul Valentin Tănase, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Biroul Teritorial Dolj.

 

Accidentul care l-a făcut „celebru“ pe Voicu

 

În seara zilei de 20 ianuarie 2006, subcomisarul Dănuţ Voicu a fost depistat conducând autoturismul personal sub influenţa alcoolului, după ce a produs un accident rutier. Aflat la volanul unui Volkswagen Passat, subcomisarul Voicu, care se deplasa pe strada Bibescu din Craiova, a pierdut controlul maşinii şi a lovit violent un Renault Kangoo, care era parcat pe trotuar. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii de la Rutieră, care au stabilit după testarea cu etilotestul că ofiţerul avea o alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat. După aceea, Voicu a fost condus la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, nu înainte să încerce să fugă, fiind prins pe culoarele spitalului de poliţiştii de la Rutieră.

 

Dosar penal pentru subcomisarul Voicu

 

După recoltarea probelor de sânge, subcomisarul a fost condus la Biroul Poliţiei Rutiere, pentru a da explicaţii despre modul în care s-a produs accidentul. În acelaşi timp a sosit şi un tânăr, care le-a spus poliţiştilor că este nepotul lui Voicu şi că el s-a aflat la volanul Passatului.

În declaraţia dată în faţa poliţiştilor, Dănuţ Voicu a scris că nu a fost el la volanul maşinii în momentul producerii accidentului, ci s-a aflat pe scaunul din dreapta, şoferul fiind Costel Mincă, nepotul său. Dându-şi seama că poate fi prins cu minciuna, Mincă a explicat că el conducea altă maşină în acea seară, iar când a văzut accidentul s-a oprit să vadă ce s-a întâmplat, moment în care subcomisarul Voicu l-a rugat să spună că el era la volanul autoturismului.

Poliţiştii au hotărât atunci ca în dosarul penal deschis pe numele lui Voicu pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului să se specifice şi că acesta a încercat să-i inducă în eroare, urmând ca procurorii să stabilească dacă se va reţine şi instigarea la infracţiunea de mărturie mincinoasă.

 

A scăpat cu o amendă

 

Analiza probelor de sânge recoltate subcomisarului Voicu după accident a arătat că acesta avea o alcoolemie de 1,85 la mie, conform primei probe recoltate la câteva minute după incident, respectiv 1,70 la mie la cea de-a doua, luată o oră mai târziu. Valorile erau cele la care se aşteptau poliţiştii de la Rutieră, având în vedere că pe baza etilotestului se stabilise o concentraţie de alcool în aerul expirat de 0,93 la mie.

Dosarul a ajuns la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, pentru ca legiştii să efectueze calculul retroactiv al alcoolemiei şi să stabilească exact ce concentraţie de alcool în sânge avea subcomisarul în momentul producerii accidentului.

Aceştia au comunicat Parchetului Curţii de Apel Craiova, unde era înregistrat dosarul, că la ora producerii accidentului Voicu avea o alcoolemie de doar… 0,70 la mie, sub limita de la care fapta constituie infracţiune.

Procurorii nu au avut încotro şi au dispus scoaterea de sub urmărire penală a subcomisarului Dănuţ Voicu. Acesta a fost sancţionat pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influenţa alcoolului cu o amendă de 200 de lei şi i-a fost suspendat permisul.

Contracandidat

Celălalt candidat la funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Craiova este comisarul de poliţie Valentin Tănase. Acesta a fost ofiţer la Serviciul de Investigaţii Criminale din 1989 până în 1996, când a trecut la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate. Din anul 2005 este ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Biroul Teritorial Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII