5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2,3 milioane de lei pentru restaurarea monumentelor istorice

2,3 milioane de lei pentru restaurarea monumentelor istorice

Majoritatea fondurilor alocate judeţului Gorj pentru restaurarea monumentelor istorice au fost distribuite locaşurilor de cult, care nu vor avea capacitatea să consume toţi banii.

 

Peste 2,3 milioane de lei noi (23 de miliarde de lei vechi) este suma alocată în acest an pentru restaurarea monumentelor istorice din judeţul Gorj, majoritatea dintre acestea fiind biserici. Cea mai mare sumă, peste două milioane de lei, a fost pusă la dispoziţie prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar restul sumei, prin Planul Naţional de Restaurare (PNR).

Prin acest program al Ministerului Culturii şi Cultelor s-au alocat fonduri pentru trei obiective. Pentru continuarea lucrărilor de restaurare la Casa Cornea Brăiloiu, cea mai veche clădire din Târgu Jiu, s-a prevăzut pentru acest an suma de 80.000 de lei, în timp ce anul trecut s-au făcut lucrări de 300.000 de lei. Olimpia Bratu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Gorj, spune că suma alocată în acest an nu este suficientă pentru finalizarea procesului de restaurare. Casa Cornea Brăiloiu se află în patrimoniul Consiliului Local Târgu Jiu, care a hotărât să o transfere cu titlu gratuit Mitropoliei Olteniei, care vrea să deschidă aici un centrul de conservare şi restaurare a obiectelor de cult.

Tot prin PNR s-a alocat suma de 116.000 de lei pentru consolidarea şi restaurarea Mănăstirii Strâmba Jiu. De asemenea, prin acelaşi program s-au prevăzut fonduri de 27.000 de lei pentru întocmirea proiectului de restaurare a bisericii Mănăstirii Tismana.

Mănăstirea Lainici a primit cei mai mulţi bani

Prin Secretariatul de Stat pentru Culte s-au alocat sume importante pentru restaurarea locaşurilor de cult din judeţul Gorj. Pentru Biserica „Sfântul Nicolae şi Sfinţii Voievozi“ din comuna Brăneşti s-a prevăzut suma de 450.000 de lei. La acest monument s-au efectuat lucrări de restaurare şi anul trecut. Biserica „Sfinţii Împăraţi“ din localitatea Ceplea, construită în anul 1836, va primi 200.000 de lei. Aceeaşi sumă este prevăzută şi pentru Bisericile „Sfântul Nicolae“ din comuna Urdari şi „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Târgu Cărbuneşti. De asemenea, Mănăstirea Polovragi va primi în acest an suma de 300.000 de lei, bani necesari pentru refacerea picturii. Mănăstirii „Sfinţii Ioachim şi Ana“, i se vor aloca 150.000 de lei, iar pentru Mănăstirea Strâmba sunt prevăzute din nou fonduri de 200.000 de lei. Cea mai mare sumă va fi acordată Mănăstirii Lainici. Secretariatul de Stat pentru Culte a prevăzut suma de 500.000 de lei pentru biserica nouă şi cea veche din cadrul mănăstirii.

Olimpia Bratu a precizat că nu toţi banii alocaţi locaşurilor de cult vor fi cheltuiţi, deoarece clerul nu are capacitatea de a întocmi proiecte şi documente de specialitate. Aceasta a adăugat că este normal ca mare parte a banilor alocaţi judeţului Gorj pentru restaurarea monumentelor istorice să fie distribuiţi locaşurilor de cult, pentru că monumentele istorice din această categorie sunt cele mai multe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS