21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMischie, judecat la Timişoara

Mischie, judecat la Timişoara

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, a obţinut strămutarea procesului în care este judecat pentru infracţiuni de corupţie, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel din Timişoara.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a dosarului în care se judecă apelul la sentinţa prin care Nicolae Mischie (foto) a fost condamnat la patru ani de închisoare. Magistraţii instanţei supreme au fost de acord cu motivele expuse de avocatul apărării şi au admis cererea de strămutare de la Curtea de Apel din Craiova la o instanţă egală în grad din Timişoara. Avocatul lui Nicolae Mischie, Marian Nazat, le-a vorbit judecătorilor despre „duşmăniile locale“ şi campaniile de presă care se duc împotriva lui Nicolae Mischie, cu toate că fostul baron de Gorj a dispărut de mult din primele pagini ale presei scrise din judeţul în fruntea căruia s-a aflat atâţia ani. Alt motiv invocat în susţinerea strămutării este şi acela că denunţătorul Clement Mocanu este bun prieten cu Ştefan Iriza, al cărui verişor este vicepreşedinte al Curţii de Apel Craiova. Din această cauză, judecarea dosarului s-ar realiza în condiţii inechitabile pentru cel condamnat în primă fază de o instanţă din Târgu Jiu.

Colecţii de ziare

Nicolae Mischie şi avocatul său au prezentat ziare locale şi regionale, demonstrând că presa locală duce o campanie de denigrare împotriva fostului baron de Gorj, prin relatarea procesului aflat pe rolul Curţii de Apel din Craiova. În acest fel, magistraţii craioveni ar fi fost influenţaţi în decizia lor de articolele de presă. În ciuda faptului că procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat respingerea cererii, demersul său nu s-a bucurat de succes, iar dosarul a fost direcţionat către Curtea de Apel din Timişoara. În luna iulie a anului 2007, Nicolae Mischie a fost condamnat de Tribunalul Gorj la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care principalele infracţiuni sunt de corupţie. Fostul baron de Gorj a fost acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă de către Clement Mocanu, un om de afaceri care s-a implicat în renovarea mai multor imobile ale familiei Mischie, în schimbul cărora ar fi fost ajutat în afaceri de fostul şef al consiliului judeţean. Mocanu nu s-a mai înţeles însă cu Mischie şi s-a autodenunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Dosar vital

Dosarul care a ajuns acum pe rolul Curţii de Apel din Timişoara este de o importanţă majoră pentru Nicolae Mischie, întrucât acesta mai are la activ o condamnare la un an de închisoare cu suspendare. În ciuda unui potenţial verdict favorabil în dosarul trimis spre judecare magistraţilor timişoreni, ex-preşedintele Consiliului Judeţean Gorj nu va scăpa de instanţele de judecată. În prezent, alte două dosare în care Mischie este inculpat au ajuns la Judecătoria Deva. Unul dintre acestea este dosarul „Drumurile“, în care Mischie a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În cel de-al doilea dosar, acuzaţiile sunt de contrabandă cu maşini şi nerespectarea regimului fiscal şi a legislaţiei vamale. Pe una dintre firmele sale, SC SMANIC, aflată într-o zonă defavorizată, Nicolae Mischie a adus în ţară două autoturisme, fără a achita taxe vamale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS