10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrăgăşani, celebru după fraudarea eBay

Drăgăşani, celebru după fraudarea eBay

Sute de oameni din săracul municipiu vâlcean Drăgăşani s-au îmbogăţit înşelând clienţi ai site-ului de licitaţii eBay, cărora le propun afaceri ce par prea bune ca să fie adevărate, scrie The Sunday Times, în ediţia electronică de ieri. Escrocii au scos chiar şi primăria la vânzare pe eBay, a recunoscut săptămâna trecută primarul oraşului. „Da’ oare cine ar vrea-o?“, se întreabă el.

În pofida îngrijorărilor legate de fraudele on line, Uniunea Europeană a acordat în ultimii trei ani 150.000 de lire sterline (aproape 200.000 de euro) pentru cursuri de operare pe calculator în Drăgăşani, în semn de „recunoaştere specială“ a talentelor IT de aici, scrie săptămânalul britanic.

„Am auzit de o altă ofertă pe eBay – un avion de luptă MiG. Era o fotografie şi un preţ foarte bun, iar clientului nu i se cerea decât să plătească pentru combustibilul necesar cursei pentru livrarea aparatului. Un tip a dat 2.000 de dolari!“, se minunează primarul Gheorghe Iordache.

„Majoritatea victimelor sunt americani, pentru că folosesc internetul cel mai des şi sunt naivi. Am auzit de băieţi de aici, din Drăgăşani, care şi-au cumpărat dintr-o dată apartamente în Bucureşti, în Germania, Olanda, dar ei n-au nici o slujbă. Alţii au BMW-uri, Mercedesuri, Posche şi nu muncesc. Deci, de unde au bani?“, se întreabă primarul.

Cum doar câteva locuri de muncă se pot găsi în acest oraş industrial din regiunea vitivinicolă Vâlcea, din România, fraudarea clienţilor pe eBay a devenit o practică populară printre mulţi dintre tinerii din Drăgăşani, afirmă The Sunday Times, care şi-a trimis corespondentul în această localitate, pentru a se documenta.

O schemă clasică de înşelătorie este „licitaţia pentru a doua şansă“, în care escrocii îl contactează pe un vizitator eBay care tocmai a pierdut un obiect la licitaţie, oferindu-i altă şansă de a-l cumpăra, fără să se supună regulilor eBay însă. Escrocii îşi conving victimele să cumpere obiecte fictive, folosind metode de plată ce nu le permit să-şi recupereze banii, explică publicaţia britanică. Alte metode de fraudă constau în spargerea conturilor de pe eBay şi formularea unor oferte false, graţie furtului de identitate. Poliţia locală spune că mii de victime au fost înşelate. În cel mai răsunător caz a fost vorba de o fraudă de 150.000 de lire.

Mihai Popescu, de 29 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de trei ani închisoare pentru o astfel de fraudă. A fost atras în comiterea fraudelor on line pe când nu avea slujbă. Săptămâna trecută, părinţii lui au protestat, spunând că el este făcut ţap ispăşitor, deşi a avut un rol minor în comiterea infracţiunii în care a fost folosită cartea lui de identitate pentru a ridica banii trimişi de o victimă. „Este doar 5% vinovat. Nici măcar nu vorbeşte engleză“, spune tatăl său, Ştefan.

Virgil Spiridon, şeful unităţii naţionale de luptă împotriva criminalităţii electronice, spune că anul trecut s-au efectuat 752 de arestări şi s-au pronunţat 84 de condamnări, multe dintre ele în cazuri în care românii s-au dat drept britanici.

Un purtător de cuvânt de la eBay a spus că s-au investit „milioane“ pentru a combate fraudele on line din România, relatează The Sunday Times.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII