8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar banii îi mai pot salva viaţa

Doar banii îi mai pot salva viaţa

La 27 de ani a renunţat la planurile de viitor şi nu îşi mai doreşte decât să trăiască. Se luptă zi de zi cu o boală cumplită, pentru care nu există leac în România.

 

Este de neimaginat pentru cei mai mulţi dintre noi că această viaţă, cu bune şi rele, cu vise, speranţe, planuri de viitor şi supărări meschine s-ar putea sfârşi într-o clipă. Aşa a gândit şi Mihai.

Abia împlinise 22 de ani când s-a angajat distribuitor de produse congelate la o firmă privată. Acolo a cunoscut-o, patru ani mai târziu, pe fata visurilor lui, Cristina, o tânără de 24 de ani, nou-angajată pe postul de operator contabil. A fost dragoste la prima vedere. După trei zile, şi-a luat inima în dinţi şi a invitat-o la un film. Ea a acceptat şi de atunci sunt nedespărţiţi. După câteva luni s-au mutat împreună. Apoi au început să-şi facă planuri de viitor. El a cerut-o în căsătorie, ea a acceptat. Au fixat şi data nunţii, pe 7 iulie 2008, au ales împreună restaurantul. Şi, într-o zi, toate planurile s-au destrămat…

Cel mult cinci ani de viaţă

„Am început să mă simt rău. Oboseam foarte repede, nu puteam să înghit, au început să mi se mărească ganglionii. Am fost la mai mulţi medici şi mi-au dat tot felul de tratamente, dar degeaba, nu simţeam nici o îmbunătăţire“, a povestit Mihai.

În cele din urmă, pe 7 iulie 2007, a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică, o formă foarte gravă de cancer al sângelui, care reduce speranţa de viaţă la cinci ani. Părinţii au încercat să-i ascundă adevărul, spunându-i că suferă de altă boală, dar nu au reuşit. Au urmat luni de zile petrecute în spital, tratamente peste tratamente şi peste 20 de milioane de lei cheltuiţi lunar. Din cauza terapiei cu citostatice şi-a pierdut părul, apoi şi auzul. Părinţii lui au vândut tot ce aveau de valoare prin locuinţă ca să-i cumpere o proteză auditivă, care costa 40 de milioane de lei, în condiţiile în care Casa de Asigurări de sănătate subvenţionează doar opt milioane din costul unei proteze.

150.000 de euro costă un transplant de măduvă

Cristina i-a rămas alături, împărtăşind împreună durerea sufletească şi temerile. Fata ştie că trebuie să fie puternică pentru iubitul ei. De aceea a lăsat de-o parte visele şi a trecut la planuri mai concrete: „Planuri pentru viitor? Viaţa lui Mihai este singurul lucru care contează şi un transplant de măduvă l-ar putea salva. Operaţia este destul de riscantă, însă şi avantajele sunt foarte mari. Dacă reuşeşte, se va vindeca“.

Cristina ştie că un transplant de măduvă se poate face numai în străinătate şi costă, în jur de 150.000 de euro, sumă care depăşeşte cu mult posibilităţile ei sau ale părinţilor lui Mihai. În plus, tânărul are nevoie şi de un donator de măduvă compatibil.

Fiecare zi contează

Mihai este internat acum pentru tratament la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. În acest timp, Cristina şi părinţii lui se ocupă de întocmirea dosarului medical necesar pentru plecarea la tratament peste hotare. „Vom merge cu dosarul la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde vom cere recomandare pentru trei clinici din străinătate. Este posibil să mergem în Franţa. Am încercat să depunem dosarul şi la Autoritatea de Sănătate Publică, pentru a primi bani de la Ministerul Sănătăţii, dar îmi e teamă să nu dureze foarte mult până primim un răspuns. Nu mai putem aştepta, fiecare zi contează. Ministerul dă bani doar pentru operaţie, nu şi pentru tratamentul dinainte şi după operaţie. Iar Mihai nu va pleca singur în străinătate, va avea nevoie de însoţitor, şi trebuie să avem bani pentru cazare şi drum“, a spus tânăra.

Mihai îşi pune toate speranţele în operaţia de transplant. Ştie că este singura şansă ca viaţa lui să nu se oprească aici. Doar aşa va putea îndrăzni să viseze la căsătorie şi poate la un copil.

O şansă pentru Mihai

Mihai Valentin Paloş, de 27 de ani, din Craiova, suferă de leucemie limfoblastică acută, diagnosticată pe 7 iulie 2007. Tânărul are nevoie urgent de un transplant de măduvă la o clinică din străinătate. Operaţia costă 150.000 de euro, bani pe care familia lui Mihai nu îi are. Intervenţia chirurgicală este singura şansă pentru tânărul care ar trebui să se căsătorească peste şase luni.

Cei care doresc să-l ajute pot contribui cu orice sumă de bani în conturile RO63INGB0000999900631538 (euro) şi RO22INGB0000999900631500 (lei), deschise la ING Bank.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII