21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvizele preşedintelui, blocate de Meleşcanu

Avizele preşedintelui, blocate de Meleşcanu

Ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, a anunţat vineri că documentaţia privind dosarele cu miniştri şi foşti miniştri pentru care preşedintele Băsescu a dat avizul începerii urmării penale ar fi incompletă, astfel că nu poate trimite aceste cauze Parchetului.

„Verificând documentaţia primită de la preşedinţie, a rezultat că aceasta era incompletă, constând doar în referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor – şefi ai structurilor de Parchet, lipsind dosarele propriu-zise. Într-o atare împrejurare, ministrul justiţiei nu a putut pune la dispoziţia Parchetului dosarele, în condiţiile legii“, a precizat Meleşcanu.

 

Ministrul vrea dosarele

 

Potrivit acestuia, preşedintele României ar avea obligaţia de a transmite ministrului justiţiei nu doar avizele, ci şi dosarele cauzelor (menţionate, de altfel, cu număr de file în referatele Parchetului), însă acestea din urmă nu au fost trimise de la Cotroceni. În acest sens, Teodor Meleşcanu a precizat că i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îl informează că, în conformitate cu Legea nr. 115 privind răspunderea ministerială, se află „în imposibilitatea legală şi obiectivă“ de a trimite avizele la Parchet, susţinând că legea stabileşte că, odată cu avizele, trebuie transmise şi dosarele în cauză. „Urmează fie să mi se trimită şi să procedez în continuare potrivit legii, fie să vedem care ar fi altă soluţie“, a mai declarat Meleşcanu.

Ministrul interimar al justiţiei a mai spus că „ar fi un pic exagerat“ să intre într-un dialog cu preşedintele Băsescu în care să-i dea sfaturi în această chestiune. „Atributele lui decurg din lege“, a explicat Meleşcanu.

 

Acuzaţii sub sigiliu

 

Preşedinţia a reacţionat prompt şi a transmis Ministerului Justiţiei, vineri seară, toate documentele originale primite de la Parchetul General şi DNA, care îi vizează pe cei opt foşti şi actuali miniştri cercetaţi de procurori. Documentele au fost trimise însă sigilate, iar şeful statului i-a cerut ministrului interimar Meleşcanu „să ia toate măsurile pentru a asigura securitatea documentelor, în cadrul ministerului, şi pentru a respecta sigiliul aplicat de Administraţia Prezidenţială“.„Legea nu prevede pentru ministrul justiţiei dreptul studierii documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor, ci doar rolul de a primi dosarul cauzei şi de a-l transmite către Parchetul General. Nici ministrul justiţiei şi nici o altă persoană din cadrul ministerului nu pot avea acces la copiile transmise, deoarece acestea se constituie ca probe la dosar. Aceste probe nu pot fi cercetate, copiate sau făcute publice, având în vedere faza procedurală în care se află“, susţine Administraţia Prezidenţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS