22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedepse mai aspre pentru ultraj

Pedepse mai aspre pentru ultraj

Poliţiştii cred că legea este foarte permisivă cu cei care îi snopesc în bătaie, îi împuşcă sau îi taie în timpul serviciului şi cer majorarea pedepselor în cazul faptelor de ultraj.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a cerut, la începutul acestei luni, înăsprirea de urgenţă a pedepselor aplicate agresorilor poliţiştilor aflaţi în misiune. Propunerea sindicatului poliţiştilor a fost determinată de înmulţirea faptelor de ultraj asupra agenţilor aflaţi în misiune. Numai în 2007 au fost înregistrate 173 de astfel de fapte, comise de 236 de agresori, asupra a 213 poliţişti. Potrivit unei statistici a SNPPC, numărul agresiunilor a crescut cu 40% numai în ultimii doi ani. La nivelul judeţului Dolj, în anul 2007 au fost sesizate patru infracţiuni de ultraj, două fiind încă în faza de cercetare, iar în două fiind probată fapta.

Bătuţi la serviciu

 

Primul incident a avut loc în ianuarie 2007, când un poliţist craiovean de la Secţia 5 a fost lovit de Alexandru Chiser, de 29 de ani, din Craiova, în timp ce încerca să aplaneze un conflict. În aceeaşi lună, un poliţist de la postul de Poliţie Urzicuţa a fost lovit cu pumnii de Marian Colan, de 44 de ani, din Craiova, care era sub influenţa băuturilor alcoolice. În luna mai, un poliţist din comuna Unirea a fost agresat de patru bărbaţi, Florea Dumitru, Ciobanu Dumitru, Florin Roşu şi Ilie Roşu. Bărbaţii au sărit la scandal după ce s-a stabilit că şoferul maşinii cu care se deplasau nu avea permis şi era băut.

În decembrie 2007, agentul Alin Cristi Bănică, poliţist în cadrul Postului de Poliţie Drănic, a fost agresat de Virgil Goaţă, de 35 de ani, din localitate. Poliţistul fusese chemat să aplaneze conflictul dintre Goaţă şi părinţii acestuia. Pentru a se apăra de agresor, agentul a tras şase focuri de armă, patru în plan vertical şi două înspre agresor, acesta fiind împuşcat în picior. Conducerea IPJ Dolj a stabilit că agentul Alin Cristi Bănică a acţionat legal.

 

Lege blândă pentru infractori

 

Poliţiştii spun că legea este permisivă în astfel de cazuri, agresorii fiind cercetaţi, de cele mai multe ori, în stare de libertate. Asta pentru că legislaţia spune că măsura arestării preventive se poate lua doar în cazul persoanelor suspectate de comiterea unor infracţiuni pedepsite cu minimum patru ani de închisoare, iar pedeapsa pentru ultraj porneşte de la trei ani de puşcărie, autorii acestor fapte putând fi arestaţi doar dacă mai comit şi alte fapte, incriminate mai sever de Codul Penal.

„Prin propunerea Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual se încearcă modificarea actualei legislaţii, astfel încât faptele de ultraj să fie pedepsite mai aspru“, a declarat Laurenţiu Mihăiţoaia, preşedintele Biroului Teritorial Dolj al SNPPC.

Poliţişti bătuţi

Conform unei statistici a SNPPC, la nivelul ţării, în ultimii trei ani 711 poliţişti au fost bătuţi, împuşcaţi, înjunghiaţi, tăiaţi, incendiaţi, călcaţi cu maşina sau chiar muşcaţi de infractori, numai 102 agresori fiind arestaţi. Cele mai multe persoane care au agresat poliţiştii se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice şi aveau antecedente penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII