9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarnea fără marcă nu se poate comercializa

Carnea fără marcă nu se poate comercializa

Carnea de porc fără marcă de sănătate şi care nu este însoţită de un certificat sanitar-veterinar de transport va fi retrasă de la comercializare şi confiscată. „Pe teritoriul României este interzisă comercializarea cărnii, inclusiv a celei de porc, în alte locuri decât cele autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, carnea trebuie să fie însoţită de certificat sanitar- veterinar de transport, eliberat de medicul veterinar, astfel încât să fie atestată calitatea acesteia. În cazul în care carnea proaspătă nu prezintă marca de sănătate, aceasta va fi sechestrată, urmând să fie retrasă din consumul uman“, se precizează în comunicatul remis de Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA). Marcarea cărnii de porc se efectuează cu o ştampilă de formă hexagonală, în cazul unităţilor aprobate pentru schimburi intracomunitare, respectiv rotundă în cazul unităţilor aprobate pentru perioadă de tranziţie. Ţăranii care au optat pentru un sistem nonprofesional de creştere a animalelor (pentru consumul propriu) nu sunt obligaţi să respecte norme sanitar-veterinare stricte, dar riscă amenzi de până la 2.000 de lei pentru comercializarea porcilor crescuţi în astfel de exploataţii. Proprietarii sunt obligaţi, totuşi, să asomeze (procedeu în urma căruia animalul îşi pierde simţurile – n.r.) porcul înainte de sacrificare. Potrivit ANSVSA, porcii proveniţi din exploataţii nonprofesionale, cu un efectiv de până la 20 de capete, pot fi comercializaţi doar pe piaţa locală. În schimb, porcii proveniţi din exploataţii profesionale se pot comercializa pe întreg teritoriul ţării, însă numai în unităţi autorizate sanitar-veterinar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS