17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUninominalul guvernului, declarat neconstituţional

Uninominalul guvernului, declarat neconstituţional

Magistraţii Curţii Constituţionale au admis astăzi sesizarea preşedintelui Băsescu privind neconstituţionalitatea unor articole din Legea votului uninominal adoptată prin angajarea răspunderii de către Guvern.
Preşedintele Traian Băsescu contestase actul normativ la Curtea Costituţională, referindu-se în mod expres la articolele privind introducerea "listei naţionale de rezervă" şi semnalând faptul că aceasta deschide posibiltatea ca în Parlament să ajungă oameni care nu au primit votul alegătorilor. Potrivit legii uninominalului, în cazul în care un partid câştigă majoritatea colegiilor uninominale, repartizarea se va face şi în baza unei liste de rezervă, în funcţie de ponderea partidelor la nivel naţional, listă care nu este însă supusă votului, ci doar afişată în secţiile de votare.   
În toate ieşirile publice pe tema uninominalului, şeful statului a criticat existenţa unei liste naţionale afişată "la gazeta de perete", în secţiile de votare, care, în opinia sa, încalcă principiul votului direct, prevăzut de art.62 al Constituţiei. "Nu este constituţional şi posibil ca parlamentarii să fie aleşi printr-un vot indirect, printr-o listă de pe care lipseşte ştampila VOTAT", a explicat şeful statului în sesizarea sa către Curtea Constituţională. Preşedintele a susţinut că acest
Ulterior, Băsescu a trimis o completare la sesizarea iniţială, prin care atrage atenţia asupra unei alte posibile încălcări a Constituţiei, întrucât un articol din Legea uninominalului prevede declanşarea alegerilor anticipate parlamentare în cazul reorganizării administrativ-teritoriale, dispoziţie ce nu se regăseşte în legea fundamentală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS