10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnimalele de la Zoo, în casă nouă în 2009

Animalele de la Zoo, în casă nouă în 2009

Animalele de la Grădina Zoologică din Craiova mai au de aşteptat până când vor fi mutate într-o „casă“ mai mare. Funcţionarii publici au reuşit să pună la punct doar studiul de fezabilitate, urmând ca, până la sfârşitul anului, şi proiectul tehnic să fie gata. Lucrările efective de reamenajare, care vor ajunge la aproape două milioane de lei, se estimează că vor fi demarate în primăvară. După ce va licita lucrarea, primăria va mai avea la dispoziţie aproximativ un an pentru a intra în legalitate, în caz contrar, specialiştii în mediu vor închide grădina zoologică. Abia în 2009, animalele de la Zoo vor putea să stea în spaţii adecvate. „Când se va face licitaţie, sperăm să câştigăm noi şi atunci vom grăbi lucrările pentru ca amplasamentul să fie gata mai devreme de termenul-limită. Am înţeles însă că urmează să se modifice suprafaţa minimă pe care trebuie să o ocupe un animal la grădina zoologică, în sensul că va fi mai mică decât cea impusă în prezent de normele Uniunii Europene“, a menţionat Viorel Nicolae, director adjunct la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ.

Dacă zvonurile se vor adeveri, municipalitatea ar putea păstra mai multe animale decât îşi propusese. Precizăm că, printr-o hotărâre a consiliului local, s-a decis să se lărgească toate cuştile pentru anumite specii, în cazul altora soluţia fiind mutarea într-o altă grădină zoologică din ţară. „Nici măcar nu am fost întrebaţi ce părere avem faţă de această decizie. Nici noi, ca asociaţie, nici restul comunităţii. Aleşii locali ar fi trebuit să găsească o soluţie mai bună pentru a păstra toate animalele. Ce vor să spună, că nu sunt bani? Eu nu cred asta. Legea pentru protecţia animalelor a trecut de Senat şi se apropie de promulgare. Când va fi adoptată, aleşii noştri nu vor mai lua decizii după cum îi taie capul, ci va trebui să răspundă în faţa legii în cazul în care calcă strâmb“, a menţionat Tuţu Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei „Suflete Nevinovate“.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Lucia Varga, a anunţat pe 6 decembrie că guvernul va finanţa şi reabilitarea Grădinii Zoologice din Craiova cu un procent de 75% din valoarea cheltuielilor, restul de 25% fiind suportat de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU