10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnde sunt ambulanţele promise?

Unde sunt ambulanţele promise?

Serviciul de Ambulanţă Dolj a primit opt autosanitare nou-nouţe din cele 21 promise. Din păcate, angajaţii Ambulanţei nu pot să le folosească pentru că Ministerul Sănătăţii a „uitat“ să elaboreze metodologia de utilizare.

După ce în luna septembrie se lăuda că nu-l va apuca decembrie fără autosanitarele noi, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii Publice, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj aşteaptă şi acum maşinile promise.

Managerul SAJ Dolj, dr. Cristian Gângioveanu, se lăuda atunci că unitatea pe care o conduce va primi până în decembrie opt ambulanţe de îngrijiri la domiciliu, zece de tip A1 şi trei de tip B. A venit luna decembrie şi, în loc de autosanitarele promise, s-a pricopsit cu opt ambulanţe de consultaţii la domiciliu pe care nici măcar nu poate să le folosească. Potrivit managerului SAJ Dolj, noile ambulanţe sunt ţinute deocamdată sub cheie, în garaj, pentru că nu există metodologie de folosire a lor. „Aşteptăm ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia, având în vedere faptul că pe ambulanţele de îngrijiri la domiciliu vor lucra medici de familie, lucru absolut nou. Trebuie făcută o instruire a medicilor şi să vedem cum vor fi angajaţi şi cine o să-i plătească“, a spus dr. Cristian Gângioveanu.

„O maşină este folosită 36 de ore din 48“

Întrebat de ce nu au sosit până acum cele mai multe dintre ambulanţele promise de minister, Cristian Gângioveanu a spus că nu cunoaşte motivul, dar susţine că întârzierea aceasta afectează activitatea instituţiei: „Ne chinuim în continuare cu autosanitarele vechi, care înghit o grămadă de bani, pentru că se strică tot timpul şi sunt utilizate intensiv, o maşină fiind folosită 36 de ore din 48“.

Cea mai mare achiziţie din ultimii zece ani, după cum a promis Ministerul Sănătăţii, va aduce la Serviciul de Ambulanţă Dolj 43 de autosanitare, care trebuie să înlocuiască, până la sfârşitul lui 2008, autosanitarele Dacia Break uzate moral şi fizic, cu care este dotat SAJ Dolj de mai bine de 30 de ani.

Parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Dolj numără în prezent 80 de maşini (dintre care jumătate au depăşit durata normală de funcţionare). Ultima achiziţie de autosanitare a fost făcută în 2005. Atunci s-au primit cinci maşini, de fapt, nişte Dacii modificate, improprii pentru activitatea de urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS