12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAleşi municipali, marş de la regii!

Aleşi municipali, marş de la regii!

Funcţia inventată politic de consilier al directorului general la regiile autonome poate fi eliminată luna viitoare, dacă aleşii locali mai au vreun strop de ruşine faţă de craioveni.

Muştelor de pe bugetul local, mai nou, racordate şi la bugetele regiilor autonome ale Craiovei, li se pregăteşte pliciul. Cei doi consilieri municipali care sunt sau vor să devină consilieri de director general la regiile autonome din subordinea consiliului local ar putea să-şi caute de căpătuială în altă parte de la 1 februarie 2008, fiindcă nişte colegi, consilieri municipali, se pregătesc să nu mai voteze organigramele cu funcţii inventate şi ilegale. Eugen Iordache încasează 30 de milioane de lei vechi lunar la Regia Autonomă de Termoficare Craiova, iar Petre Gongu îşi prepară şi el burdihanul pentru câteva zeci de milioane de lei vechi la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, unitate în colaps financiar, cu crucea deasupra capului. Ambii sunt în conflict de interese, regiile de la care se îmbuibă fiind în subordinea Consiliului Local Municipal, din care ei fac parte. Întrebaţi de ce acceptă petele de degradare politică şi administrativă cu care îi pricopsesc Iordache şi Gongu, mai mulţi consilieri locali au declarat că ar accepta să desfiinţeze scaunele inventate de consilieri la regii. Consilierul democrat Teodor Radu a spus că le va solicita membrilor deliberativului să nu mai voteze organigramele cu astfel de funcţii.

„Aceşti consilieri de directori pot să se mai bucure o lună. Din ianuarie vă spun că nu vor mai trece organigramele regiilor dacă mai există funcţia de consilier al directorului general“, a susţinut Teodor Radu. Gheorghe Albăstroiu, PD, a declarat că ar susţine fără şovăială o organigramă curată: „Sigur că aş vota pentru desfiinţarea funcţiei de consilier al directorului general“. Mihai Dragu, PNL: „Trebuie să votăm pentru organigrame funcţionale şi legale. Dacă regiile ar avea 30 de consilieri ai directorilor, unde am ajunge?“. Emilian Ştefârţă, PNL: „Dacă funcţiile sunt nelegale, sigur că nu trebuie să votăm. Eu nu ştiu acum exact cum este cu aceste funcţii, dar promit că mă voi interesa“. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, este de părere că o eventuală decizie de nevalidare a organigramelor cu sfetnici de directori este doar de competenţa consiliului local municipal, care n-ar face deloc rău să o şi pună în practică. „Foarte bine! Să le elimine, dacă asta vor. Nu cred că o să sufere cineva“, a spus primarul.

Dublă ilegalitate

Consilierul tehnic al directorului Termoficării, Eugen Iordache, de la PD, a declarat în urmă cu ceva vreme că n-are nici un of de căpuşă bugetară pe suflet: „Da, sunt consilier al directorului Tudorache (şeful Termoficării – n.r.). Postul este în organigramă şi asta e“. Petre Gongu, consilier municipal independent, este deja în câmpul muncii la RAADPFL, dar fără contract, deocamdată. Gongu spune că experienţa sa profesională îl recomandă pentru un loc de consilier pe probleme economice oriunde, iar RAADPFL are nevoie din plin de meseria sa. Nu-l putem contrazice pe Petre Gongu vizavi de experienţa de economist, dar îi aducem la cunoştinţă că funcţia de consilier al directorului general nu există în nomenclatorul meseriilor din România, aşadar este ilegală încadrarea, iar mandatul de membru simultan în conducerea unei unităţi şi în organismul care gestionează activitatea acelei unităţi, respectiv consiliul local, este tot ilegal. Directorii regiilor consiliate au lăsat să se înţeleagă că deciziile de încadrare a consilierilor sunt politice, actele finale fiind adoptate de consiliile de administraţie, desemnate politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU