10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampusurile şcolare, blocate în hârtii

Campusurile şcolare, blocate în hârtii

Unităţile de învăţământ doljene unde ar trebui să fie construite campusuri şcolare ar putea pierde zeci de miliarde de lei vechi deoarece lucrările la aceste proiecte nu au început.

Directorii celor patru unităţi de învăţământ unde ar fi trebuit să înceapă construcţia de campusuri şcolare şi autorităţile locale au fost luaţi pe nepregătite în ceea ce priveşte cheltuirea miliardelor de lei vechi alocate pentru aceste lucrări, dar şi de vizita inopinată a ministrului educaţiei de săptămâna trecută, care a vrut să vadă stadiul lucrărilor.

„Am făcut două vizite ne-anunţate la două unităţi de învăţământ unde, din rapoartele pe care le-am primit, lucrările sunt în mare întârziere şi acum nu se mai poate pune problema cheltuirii până la sfârşitul anului a fondurilor alocate. Atât la Grupul Şcolar «Gheorghe Bibescu», cât şi la Colegiul de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi» nu au fost demarate nici măcar procedurile de licitaţie pentru proiect, iar până acum nu s-a făcut intabularea terenurilor. Şi la Liceul Teoretic din Bechet, şi la Grupul Şcolar Agricol Băileşti lucrările sunt în întârziere. Sper ca Ministerul Finanţelor să îmi aprobe realocarea banilor pentru că aceste obiective trebuie construite“, a declarat Cristian Adomniţei.

 

Directorii, puşi pe cheltuit

 

Previziunile ministrului par însă să nu îi descurajeze pe directorii unităţilor de învăţământ implicate în aceste proiecte, care susţin că vor reuşi să cheltuiască banii.

„Este foarte greu, sunt foarte multe uşi de deschis, proceduri de îndeplinit. Sperăm ca până joi să terminăm studiul de fezabilitate şi să facem licitaţia. Banii îi vom cheltui pentru că lucrările vor începe până la sfârşitul acestei luni“, a precizat Ion Iriza, director adjunct la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova.

Şi la Bechet, previziunile conducerii liceului sunt optimiste. „Trebuie să facem licitaţia pentru construcţie şi sunt convinsă că vom reuşi să cheltuim până la sfârşitul anului fondurile care ne-au fost alocate“, a spus Elena Văduva, directoarea adjunctă a Liceului Teoreric Bechet.

 

Lucrări întârziate din cauza cadastrului

 

O situaţie specială este însă la Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, unde lucrările au fost întârziate pentru că Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) nu a eliberat documentele necesare.

„Sunt întârzieri din cauze obiective. Încă din iunie ne rugăm de cei de la cadastru să ne elibereze documentele necesare. Am plătit şi taxe de urgenţă de şapte milioane de lei vechi, dar ei tot nu au eliberat pentru că nu înţelegeau că în suprafaţa totală dată de primărie era inclusă şi cea construită şi au constatat că noi aveam teren mai mult. Nu i-a interesat că noi trebuia să cheltuim banii, că le-am adus documente de la primărie de unde au reieşit suprafaţa construită şi cea liberă. Acum ni s-a comunicat că până pe 27 noiembrie vom avea cadastru. Altă problemă a fost că o parte din teren a fost revendicat şi toate demersurile primăriei de cumpărare a acestuia au durat câteva luni“, a explicat Petre Cauc, directorul GS „Gheorghe Bibescu“. Conducerea OCPI nu a putut fi contactată pentru a oferi o explicaţie.

 

Miliarde de lei pentru campusurile doljene

 

Conducerea unităţii de învăţământ preconizează că lucrările vor începe la sfârşitul lunii ianuarie şi că va returna la buget cel mult cinci miliarde din întreaga sumă. „Ar fi trebuit să avem deja organizarea de şantier şi primele cupe de pământ, dar noi abia acum vom demara licitaţia pentru proiectul tehnic, iar studiul de fezabilitate este 90% gata. La sfârşitul lunii ianuarie vor începe şi lucrările, iar din cele 14 miliarde alocate vor rămâne necheltuite patru, cinci miliarde de lei“, a precizat Cauc.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a alocat în acest an 22,5 miliarde de lei vechi pentru campusul de la CT „Constantin Brâncuşi“, 14,2 pentru campusul de GS „Gheorghe Bibescu“, 18,3 pentru cel de la Liceul Teoretic Bechet şi 11,4 pentru campusul de la GS Agricol Băileşti. În aceste campusuri şcolare vor fi cămine pentru elevi, ateliere, cantine şi garsoniere pentru profesori.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS