10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere, gata de vânzare

Electroputere, gata de vânzare

Angajaţii Electroputere şi autorităţile române pot răsufla uşuraţi. Al Arrab Contracting Company din Arabia Saudită şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vor semna marţi la Craiova contractul de privatizare a fabricii.

După ani de chinuri în care au încercat să găsească un investitor pentru Electroputere, autorităţile române vor bate în sfârşit palma cu firma din Arabia Saudită. Peţitori au fost destui de-a lungul timpului. General Motors şi Siemens sunt doar două dintre numele grele care au dat târcoale fabricii, dar interesele politice şi conjunctura de la acel moment au făcut ca privatizarea să eşueze. În cele din urmă, Electroputere va fi cumpărată de Al Arrab Contracting Company, firmă care a depus oferta de cumpărare pe ultima sută de metri şi de care nimeni nu ştia nimic. Nici acum oficialii români nu au prea multe informaţii despre activitatea saudiţilor. Ce se ştie este că principalul acţionar al companiei saudite este Mada Group for Industrial and Commercial Investment, firmă membră, la rândul ei, a Al Rajhi Investment Group, controlată de familia Al-Rajhi.

Grupul de investiţii Al-Rajhi a fost fondat în anii ’30, când Saleh Abdul Aziz Al-Rajhi şi fratele său, Sulaiman, au înfiinţat o agenţie de schimb valutar pentru pelerinii musulmani care veneau la Mecca şi la Medina. Ulterior, numărul fraţilor atraşi în companie a crescut, la fel ca şi cifra de afaceri. Al-Rajhi este în prezent cea mai mare bancă islamică din lume şi unul dintre principalii investitori din Arabia Saudită.

Grupul are investiţii în construcţii, IT, consultanţă şi avicultură. Unul dintre principalii acţionari ai Al-Rajhi Bank, Saleh, are 95 de ani şi este creditat de revista Forbes cu o avere de 4,4 miliarde de dolari. Sulaiman Al-Rajhi are şi el 87 de ani, iar averea sa este estimată la 7,4 miliarde de dolari. Acesta este preşedintele grupului Al-Rajhi, dar şi preşedintele Al Arrab Contracting Company. Delegaţia saudită care va fi prezentă la semnarea contractului numără 20 de persoane, la eveniment participând şi preşedintele companiei, Said Bahjad Said.

 

Fapte, nu vorbe

 

Conştienţi că Electroputere a prins ultimul tren al privatizării, în caz contrar urmând să fie lichidată, reprezentanţii fabricii se bucură de parafarea înţelegerii, dar aşteaptă ca arabii să pună în practică planul de investiţii promis. „Oamenii aşteaptă cu disperare să vină investitorul, sperând că vor primi salarii mai mari şi că vor trăi mai bine. Nu va fi doar o schimbare de management, ci şi de abordare. Noul proprietar şi-a făcut cunoscute intenţiile. Să sperăm că nu va fi diferenţă mare între vorbe şi fapte“, a declarat liderul sindical, Aurel Bojenoiu. Potrivit acestuia, saudiţii vor dezvolta fiecare capacitate de producţie, vor moderniza gama de producţie, fabricând, spre exemplu, locomotive modernizate, vor înnoi utilajele fabricii de aparataj.

Directorul Electroputere, Cornel Mondea, a declarat că privatizarea fabricii reprezintă o nouă etapă în viaţa oraşului. „Am reuşit să evităm ceea ce s-a întâmplat în cazul Tractorul. Toată lumea se aşteaptă să urmeze condiţii mai bune de muncă“, a spus Mondea.

Cine este Electroputere

AVAS deţine 78.009.632 de acţiuni la Electroputere SA Craiova, reprezentând 62,82% din capitalul social. Electroputere SA Craiova a fost fondată pe 1 septembrie 1949 ca producător de echipamente pentru domeniul energetic şi transport feroviar. În 1990, compania a fost divizată în şapte societăţi comerciale, iar în 1994 acestea s-au reunit în actualul holding SC Electroputere SA. Obiectul principal de activitate este producţia de motoare, generatoare şi transformatoare electrice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII