17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii şi-au eliberat excavatoarele

Minerii şi-au eliberat excavatoarele

Conducerea Exploatării Miniere Jilţ (EMC) a pus în funcţiune excavatoarele blocate de câteva luni de buldozerele firmei TPSUT Motru. Şefii EMC nu au făcut uz de ordonanţa preşedinţială obţinută de la judecător, ci au recurs la improvizaţii.

Cu pagube de milioane de euro şi afectaţi de ploaia care a inundat cariera, boşii EMC au găsit soluţia de a fenta buldozerele puse pavăză de TPSUT Motru, firma care susţine că terenurile unde lucrează utilajele minei sunt proprietatea ei. Excavatorul de la Cariera Nord sapă în altă direcţie, astfel încât să nu intre pe terenul aflat în litigiu, iar cele de la Cariera Sud s-au reorientat către alte terenuri numai bune de excavat. Cât despre banda de transport „ruptă“ în două de unul dintre buldozerele TPSUT Motru, conducerea minei a fost nevoită să construiască alta perpendiculară pe cea existentă, dar nefuncţională. „Am pornit cele două excavatoare fără probleme. Cei de la TPSUT nu s-au opus“, a declarat directorul EMC Jilţ, Constantin Predoiu.

Problema este însă departe de a fi rezolvată. După ce s-au duelat în instanţă cu firma din Motru, reprezentată de Gheorghe Sarcină, fiecare revendicându-şi dreptul de proprietate asupra terenurilor, oficialii EMC se tem că vor ajunge de unde au plecat. „Am găsit soluţia pentru aceste terenuri, iar ordonanţa preşedinţială a confirmat că noi suntem proprietarii terenurilor. În urma discuţiilor cu cei de la TPSUT, am înţeles că societatea a cumpărat şi alte terenuri de la persoanele puse în posesie în jurul carierelor. Asta înseamnă că peste două-trei luni excavatoarele vor fi blocate din nou în momentul în care vor intra pe proprietatea firmei“, a precizat Predoiu.

CE Turceni se tratează cu studii

În ciuda pierderilor de milioane de euro din cauza restrângerii producţiei, conducerea Complexului Energetic Turceni, sub tutela căruia se află EMC Jilţ, a comandat un studiu unei firme din Craiova care să determine valoarea cheltuielilor necesare noilor tehnologii. Implementarea acestora este necesară, spun oficialii EMC, ca urmare a situaţiei create de tergiversarea negocierilor de răscumpărare a terenurilor proprietarilor din zonă. „Ne trebuie o tehnologie specială, de exemplu, la excavatorul 2“, a spus Predoiu. Directorul CE Turceni, Dumitru Cristea, a precizat că studiul pentru care s-au plătit 450 de milioane de lei vechi le va arăta valoarea cheltuielilor necesare şi pentru remontarea anumitor benzi de transport al cărbunelui. „Firma căreia i s-a atribuit contractul este, de fapt, Institutul de Cercetări Miniere din Craiova, cel care a făcut şi proiectul de deschidere a minelor. Chiar dacă sunt pierderi din cauza exploatării, CE Turceni are deja profit pe primele nouă luni de 800 de miliarde de lei vechi“, a spus Cristea.

Directorul complexului a precizat că, în această lună, va trimite la Ministerul Economiei proiectul de hotărâre de guvern pentru exproprierea de utilitate publică în sectorul minier. „Sperăm ca în primul trimestru al anului viitor hotărârea să fie adoptată“, a mai spus Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS