12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Băsescu a dat un ultimatum Parlamentului

Preşedintele Băsescu a dat un ultimatum Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a cerut astăzi Parlamentului să îi trimită spre promulgare legea privind votul uninominal până pe 22 octombrie – adoptată de Legislativ sau prin asumarea răspunderii de către Guvern – în caz contrar urmând să emită decretul pentru organizarea referendumului.
Şeful statului a adresat o scrisoare celor doi preşedinţi ai Camerelor în care arată că legea votului uninominal "poate fi aprobată de Parlament în procedură obişnuită sau poate fi adoptată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului".
Băsescu a precizat că emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe această temă nu este suficientă. "Atrag atenţia că emiterea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă pe tema schimbării modului de scrutin nu poate fi o soluţie satisfăcătoare. Domeniul electoral este prea important pentru a fi reglementat prin ordonanţe ale Guvernului, iar o asemenea ordonanţă ar fi vulnerabilă prin posibilitatea respingerii ei de către Parlament", afirmă şeful statului.
"În situaţia în care nu voi primi legea la promulgare până la data de 22 octombrie 2007, va trebui să îmi respect angajamentele publice şi să emit decretul de organizare a unui referendum naţional pe tema votului uninominal, în baza articolului 90 din Constituţie", a avertizeat preşedintele. "Sper să găsim împreună o soluţie care să corespundă aşteptării publice de reformare a clasei politice", spune Traian Băsescu în încheierea scrisorii în care evocă cererile sale repetate adresate Parlamentului pentru adoptarea cât mai rapidă a uninominalului.
Astfel, Parlamentul mai are doar o săptămână pentru a adopta un proiect de lege care nu a reuşit încă să ajungă nici măcar în dezbaterea Senatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS