10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedepse cu închisoarea pentru fraude în domeniul pensiilor private

Pedepse cu închisoarea pentru fraude în domeniul pensiilor private

Administratorii de fonduri de pensii private care gestionează sau modifică fără autorizaţie schemele de pensii, administrează un fond neautorizat sau desfăşoară activităţi neavizate riscă închisoare între şase luni şi doi ani sau amendă, potrivit noii legislaţii aprobate de Guvern.
Constituie de asemenea infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei din vina căreia contribuţia la fondul de pensii nu este virată sau este utilizată în alte scopuri decât prevede legea.
Potrivit modificărilor aduse legii pensiilor private facultative (pilonul III) 204/2006, activitatea de marketing a prospectului schemei de pensii facultative se poate desfăşura numai prin intermediul unui agent de marketing, persoană juridică sau după caz, persoană fizică care îşi desfăşoară activitatea în acest scop, autorizat sau avizat de către CSSPP, potrivit normelor elaborate de către CSSPP.
În ceea ce priveşte pensiile private obligatorii (pilon II), instituţia care are ca atribuţie legală colectarea contribuţiilor individuale este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar cea care are ca atribuţie evidenţa asiguraţilor din sistemul public de pensii este Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).
Potrivit legii, contribuţia la fondul de pensii se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă baza de calcul pentru contribuţia individuală de asigurări sociale, împreună şi în aceeaşi modalitate de calcul cu contribuţia obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS