21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum pot fi trucate licitaţiile publice

Cum pot fi trucate licitaţiile publice

Deşi, în perioada ianuarie-august 2007, Poliţia de Investigare a Fraudelor a înregistrat mai puţine dosare penale în ceea ce priveşte actele de corupţie săvârşite în cadrul achiziţiilor publice, numărul persoanelor care au participat la aceste ilegalităţi a fost în creştere. În cele opt luni, au precizat specialiştii, au fost efectuate cercetări în zece dosare penale cu privire la acte de corupţie comise cu ocazia încredinţării unor licitaţii publice, fiind deferite Parchetelor 19 persoane, pentru săvârşirea a 25 de infracţiuni.

„Comparativ cu perioada similară a anului 2006, se constată o scădere cu 9,09% a numărului de dosare soluţionate, dar în acelaşi timp se înregistrează creşteri în ceea ce priveşte numărul persoanelor cercetate şi al infracţiunilor comise, fapt ce denotă un mai mare grad de complexitate a cauzelor investigate. În toate aceste cazuri, formaţiunile specializate ale Poliţiei Române s-au sesizat din oficiu ori ca urmare a formulării unor denunţuri de către persoane nemulţumite de modul în care diverşi funcţionari publici îşi exercitau atribuţiunile de serviciu“, au declarat anchetatorii. Valoarea totală a prejudiciilor cauzate este de 7.153.599 de lei, sumă din care s-a reuşit recuperarea a doar 1.119.281 de lei.

Pentru ca situaţia să nu scape de sub control, în aceeaşi perioadă, oamenii legii au desfăşurat activităţi pentru descoperirea ilegalităţilor comise în cadrul instituţiilor şi al autorităţilor publice. Controalele au vizat administrarea resurselor, fiind puse în evidenţă numeroase situaţii în care factorii cu atribuţii de coordonare a activităţii de profil, prin săvârşirea unor infracţiuni de serviciu (distincte faptelor de corupţie), au gestionat în interes propriu sau de grup fondurile existente, în cursul efectuării unor achiziţii publice. Prin aceste manopere s-a influenţat negativ calitatea serviciilor prestate în interesul cetăţenilor.

Au fost soluţionate 73 de dosare penale, în care au fost cercetate 259 de persoane, sub aspectul săvârşirii a 364 de infracţiuni. Dintre cazurile rezolvate, 41 s-au soluţionat prin începerea urmăririi penale, un dosar a fost declinat în favoarea DIICOT şi 31 au fost trimise Parchetului.

 

Metoda cererilor de ofertă

 

Principalele modalitaţi de săvârşire a infracţiunilor în cursul realizării achiziţiilor publice, constatate în cursul investigaţiilor, fac referire la fragmentarea unui contract de achiziţie publică în mai multe contracte. Scopul, spun poliţiştii, este acela de a evita depăşirea plafonului valoric de la care s-ar impune organizarea unei licitaţii publice deschise sau restrânse. Astfel, se preferă adoptarea metodei cererilor de ofertă, care dă posibilitatea autorităţii achizitoare să trimită invitaţii de participare unor firme agreate. Au existat şi situaţii când s-a realizat încredinţarea de contracte prin procedura negocierii cu o singură sursă, până la abrogarea OUG nr. 60/2001 – respectiv negociere fără publicarea unui anunţ de participare, conform OUG nr. 34/2006. În astfel de cazuri, cei implicaţi au invocat „extrema urgenţă“, făcând referire la apariţia unor evenimente imprevizibile şi care nu se datorează autorităţii contractante. La fel s-a procedat şi la prelungirea în mod nejustificat a contractului în condiţiile în care cauza de forţă majoră a încetat. Nici aici nu s-a luat în calcul organizarea unei noi proceduri de achiziţie.

În cursul cercetărilor, poliţiştii au descoperit şi că s-a recurs la divulgarea de către unii membri din comisiile de selecţie, anterior depunerii ofertelor, a unor date tehnico-economice către un anumit candidat, care este astfel avantajat faţă de ceilalţi. Scopul poate fi intuit lejer: înlăturarea concurenţei.

 

Falsuri pentru atribuirea directă

 

Atribuirea directă a contractului unei societăţi în care au interes persoanele cu funcţii de conducere din cadrul autorităţii contractante sau membrii comisiei desemnate la nivelul acesteia (caz în care se depun în fals la dosarul de achiziţii declaraţii de interese) este una din metodele de fraudare. Nu se mai desfăşoară vreo procedură şi totul se termină cu întocmirea formală, în fals, a dosarului de achiziţie publică, uneori ulterior efectuării de plăţi şi livrării bunului, prestării serviciului sau executării lucrării.

Potrivit legii, în astfel de cazuri, după efectuarea unor prime cercetări, poliţiştii au întocmit Parchetelor propuneri de declinare a competenţei în favoarea acestei structuri. „În unele cazuri, în funcţie de cuantumul prejudiciului constatat sau de calitatea persoanei anchetate, dosarele au fost înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru continuarea şi definitivarea cercetărilor“, au precizat anchetatorii din cadrul Poliţiei Române.

Pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor comise în acest domeniu, ofiţerii specialişti desfăşoară o serie de activităţi pentru depistarea cazurilor de încălcare a prevederilor legale cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii publice.

„De asemenea, pentru realizarea unei mai bune probaţiuni în cursul actelor premergătoare efectuate în dosarele penale instrumentate pe această linie, dar şi în vederea realizării prevenţiei în domeniu, s-a colaborat cu principala instituţie de reglementare şi supraveghere a sistemului de achiziţie publică, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. În acest sens, au fost iniţiate demersuri de către IGPR pentru încheierea unui protocol de colaborare cu autoritatea“, au mai spus poliţiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS