6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoerică şi Samir nu pot fi executaţi

Boerică şi Samir nu pot fi executaţi


Creanţe de 5,3 milioane de euro. Atât aşteaptă să recupereze creditorii de la BACHUS SA şi KIRA GROUP SRL, firme controlate până de curând de Genică Boerică şi Samir Sprânceană, doi dintre oamenii de afaceri craioveni implicaţi în scandalul returnărilor ilegale de TVA. Puţinele active găsite în patrimoniu sunt puse însă sub sechestru de Parchet.

Creditorii firmelor falimentare controlate de Genică Boerică şi Samir Sprânceană, doi dintre oamenii de afaceri craioveni implicaţi în scandalul returnărilor ilegale de TVA, au rămas cu buza umflată.

Numele lui Boerică se leagă în special de SC BACHUS SA Dolj, societate aflată în faliment, pe care o controla prin SC GEVAL COMIMPEX SRL. Statul a reziliat contractul de privatizare a societăţii abia anul trecut, când majoritatea activelor fuseseră vândute. Ele au ajuns, prin mai multe vânzări, în patrimoniul REGINA SRL, implicată în 2004 într-o returnare ilegală de TVA în valoare de 11,2 miliarde de lei vechi. Societatea era controlată în proporţie de 98% de firma LANCASTER EUROPEAN VENTURES, un off-shore american, dar interesele în România erau reprezentate de Genică Boerică. În prezent, REGINA SRL este radiată, însă în funcţiune este o societate cu nume asemănător, REGINA VITIMEX SRL, la care asociat majoritar este Jean Rogoveanu, administrator şi la BOERRO GROUP SRL, unde se pare că a fost omul lui Boerică, alături de Florentin Sargarodschi.

Tot în cazul BACHUS, fostul ofiţer DIE şi deputat PSD Ristea Priboi este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru că i-ar fi facilitat lui Boerică preluarea controlului asupra societăţii. În prezent, creditorii BACHUS SA au de recuperat de la societate 14,6 miliarde de lei vechi, însă în patrimoniu mai figurează puţine bunuri care pot fi lichidate. „Este vorba despre câteva butoaie care nu se mai folosesc în tehnologiile actuale, utilităţile şi căile de acces. Cele mai importante active, constând în terenul şi clădirile din Craiova, Dăbuleni, Podari, Segarcea, au ajuns prin vânzări în patrimoniul REGINA SRL. Noi am introdus o acţiune în constatare pentru anularea actelor de vânzare-cumpărare“, a declarat Florin Săftoiu, reprezentantul AMT SERVICE SRL, societatea care lichidează BACHUS SA. Bunurile existente în prezent în patrimoniu au fost evaluate la 6,8 miliarde de lei vechi, însă ar putea fi vândute cu maximum 25% din valoare, având în vedere că nimeni nu se înghesuie să ia asemenea active. Bunurile BACHUS au fost însă puse sub sechestru de către Parchet, aşa că, până nu se definitivează acţiunea penală împotriva lui Genică Boerică, lichidatorul nu poate face mare lucru.

 

74 de creditori în dosarul KIRA

 

Alt caz controversat este cel al KIRA GROUP SRL, societate controlată de omul de afaceri Samir Sprânceană. Firma are în patrimoniu sediul fabricii de la Bucovăţ, terenul aferent şi câteva utilaje, evaluate la aproape 200 de miliarde de lei vechi. 74 de creditori aşteaptă să-şi recupereze banii, aproximativ 165 de miliarde de lei vechi.

Cele mai mari creanţe sunt ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care are de recuperat 141 de miliarde de lei vechi. Suma a fost însă contestată de Samir Sprânceană, dosarul aflându-se încă pe rolul instanţelor de judecată. Şi în cazul KIRA, patrimoniul este pus sub sechestru în dosarele în care Samir Sprânceană este acuzat de returnări ilegale de TVA în valoare de peste 660 de miliarde de lei vechi. „Procesul penal are şi el o latură adiacentă, în sensul că sunt societăţi comerciale care pot răspunde pentru frauda patronului. Procurorii pot decide asupra unui sechestru pe bunurile firmei. După părerea mea, n-are nici o legătură una cu alta.

Din această cauză, judecătorul nu-mi aprobă să vând bunurile. Ideal ar fi să valorific aceste bunuri, iar banii să-i depun într-un cont la dispoziţia Parchetului. În februarie 2006, a fost arestat Samir Sprânceană, în mai am venit noi acolo. În această perioadă, s-a furat cu basculanta“, a mai spus Florin Săftoiu, care se ocupă şi de lichidarea acestei societăţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII