12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile şi facultăţile, cuibuşoare de microbi

Şcolile şi facultăţile, cuibuşoare de microbi

Mobilier vechi, grupuri sanitare deteriorate, clădiri neigienizate de ani buni, grămezi de moloz şi materiale de construcţii şi muncitori gălăgioşi. Toate acestea îi întâmpină pe elevi şi studenţi în unităţile de învăţământ doljene integrate în Uniunea Europeană.

Mai mult de jumătate din unităţile de învăţământ doljene nu au primit nici în acest an şcolar autorizaţie sanitară de funcţionare. Dacă la şcolile din mediul rural WC-ul este încă în fundul curţii, iar elevii se vor încălzi tot la sobe cu lemne, nici directorii unităţilor din oraş nu pun preţ pe autorizaţie. În unele şcoli nu s-au făcut igienizări şi reparaţii şi nu s-au alocat fonduri pentru modernizarea cantinelor şi internatelor. La aceste concluzii au ajuns inspectorii sanitari după controalele efectuate în ultimele patru săptămâni în unităţile de învăţământ din Dolj. „Controalele au vizat 248 de unităţi şcolare din mediul rural şi urban. Dintre acestea, doar 101 au autorizaţie sanitară“, a declarat dr. Marian Voinescu, inspector-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj. Inspectorii sanitari au constatat că unităţile şcolare din mediul rural se prezintă destul de rău, în ciuda investiţiilor care s-au făcut sau se fac în continuare.

WC-uri ca în evul mediu

La capitolul realizări, au fost menţionate introducerea de apă potabilă, astfel încât numărul şcolilor cu sistem propriu sau centralizat de apă potabilă a crescut cu 15% faţă de anul trecut, dotarea cu mobilier nou în proporţie de 90% a grădiniţelor şi de 60% a şcolilor şi reabilitarea cu fonduri europene a grupurilor sanitare, creşterea cu 5% a numărului unităţilor şcolare cu centrale de încălzire proprii. Toate aceste evoluţii au fost constatate în mediul rural. Cu toate acestea, inspectorii sanitari susţin că şcolile din mediul rural sunt încă departe de standardele Uniunii Europene, cele mai multe dintre ele având încă latrine săpate în curte, ca în evul mediu. „Tragedia este că 90% din şcoli au grupurile sanitare în curtea şcolii, deci fără sursă de apă“, a spus Marian Voinescu, menţionând astfel motivul pentru care majoritatea şcolilor şi grădiniţelor de la ţară nu obţin autorizaţii sanitare.

În cadrul acţiunii de control, inspectorii sanitari au suspendat activitatea într-una din clădirile Şcolii de Arte şi Meserii din Predeşti, după ce au constatat că acolo funcţionau şi şcoala, şi grădiniţa, sălile de clasă erau prea mici, slab iluminate, iar mobilierul şi pardoseala – deteriorate. Activitatea a fost suspendată şi la şcoala şi grădinţa din satul Târnava, comuna Radovan, din aceleaşi motive.

Cantinele şi internatele, lăsate în paragină

În oraşe, cele mai mari probleme sunt legate de lipsa finanţării pentru modernizarea cantinelor şi internatelor şcolare, dar şi de neefectuarea igienizărilor şi reparaţiilor până la începerea anului şcolar. Astfel, nu au fost efectuate la timp lucrări de reparaţii şi igienizări în sălile de curs ale Grupului Şcolar „Charles Laugier“ şi în spaţiile de învăţământ pentru clasele I-VIII de la Colegiul Naţional „Carol I“. CN „Carol I“ s-a ales şi cu o amendă de 10-30 de milioane de lei din partea inspectorilor sanitari, pentru că nu a respectat o decizie de suspendare temporară a activităţii în internatul şcolar. „Decizia de suspendare temporară a activităţii a fost luată din cauza deficienţelor grave constatate. De exemplu, grupurile sanitare din spaţiile de cazare nu au fost igienizate, nu au fost revizuite instalaţiile sanitare, existau porţiuni în care plăcile de faianţă erau căzute sau fisurate“, a spus Marian Voinescu.

Conducerea CN „Carol I“ a declarat că dispune de fondurile necesare pentru renovarea căminului în care stau oricum elevi de la alte unităţi de învăţământ care contribuie şi ei la deteriorarea camerelor. „Acest cămin este o gaură neagră pentru bugetul colegiului şi pentru renovarea lui avem nevoie de foarte mulţi bani. Nu pot investi mai mult pentru că de acest cămin nu beneficiază elevii colegiului, ci alţii care nu fac altceva decât să strice. Profesorii şi diriginţii lor nu îi supraveghează, iar pedagogul nostru nu are autoritate asupra lor. Chiar dacă inspectorii sanitari au propus suspendarea activităţii, noi nu puteam să îi scoatem în stradă pe aceşti copii“, a explicat Daniel Barbu, directorul CN „Carol I“.

După 30 de zile, inspectorii sanitari se vor întoarce însă la colegiul craiovean pentru a vedea dacă au fost remediate deficienţele.

Mobilierul din facultăţi, vechi şi deteriorat

Studenţii craioveni vor găsi în facultăţi aceleaşi scaune şi mese vechi în care şi-au petrecut anii de studenţie şi bunicii, şi părinţii, pardoseală deteriorată în care profesoarele şi studentele îşi prind tocurile, clase neigienizate de zeci de ani şi grupuri sanitare pe care este mai bine să le ocoleşti decât să le foloseşti. În plus, în unele clădiri, cum ar fi cele ale Facultăţilor de Agronomie şi Mecanică sau cea a Universităţii, studenţii vor merge la cursuri printre muncitori, grămezi de moloz şi materiale de construcţii. Conform raportului Inspecţiei Sanitare de Stat, la corpul B din Facultatea de Mecanică, nu au fost finalizate lucrările de înlocuire a coloanei de apă şi canal. Nici la căminul nr. 10 Electrotehnică nu au fost finalizate lucrările de înlocuire a coloanei de apă şi canal şi cele de modernizare a grupurilor sanitare pe un tronson, iar în căminele nr. 1, 2 din complexul de la Agronomie, nr. 8 Mecanică, nr. 13 Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, nr. 1 şi 2 Medicină şi nr. 10 Electrotehnică s-au făcut numai igienizări parţiale. La cantina nr. 2 de la Agronomie, cu toate că s-a făcut igienizarea, inspectorii au constatat că mobilierul este vechi şi deteriorat.

„Să remedieze deficienţele până la 1 octombrie“

Pentru început, Universitatea din Craiova a primit avertisment, dar dacă până la 1 octombrie nu va rezolva toate aceste probleme, inspectorii sanitari vor aplica şi amenzi. „Le-am dat avertismente şi trebuie să remedieze deficienţele până la 1 octombrie. După acestă dată, inspectorii vor merge din nou în control şi, dacă vor constata că nu au fost luate nici un fel de măsuri, atunci vom aplica amenzi“, a declarat Marian Voinescu, inspector-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj. Conducerea Universităţii din Craiova nu este speriată de controalele Inspecţiei Sanitare de Stat şi a declarat că nu are fonduri ca să facă mai multe investiţii. „În fiecare an facem câte ceva, dar nu putem să renovăm tot. Nu avem atâtea fonduri. Mobilierul este vechi în unele săli de cursuri, la fel şi grupurile sanitare din unele clădiri, iar igienizări în săli nu s-au mai făcut de zeci de ani. Dacă am avea bani, am face. Să ne dea ei bani! Avem clădiri în şantier, cum ar fi căminul 12, unde nu mai locuieşte nimeni, iar altele, cum ar fi căminele 11, 9 şi 8, vor intra de la anul în renovări“, a explicat Lucian Buşe, prorectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS