22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJuriştii primăriei, gaură în buget

Juriştii primăriei, gaură în buget

Craiovenii sunt păcăliţi de aleşii locali să răscumpere cu aproape trei miliarde de lei vechi un teren „de utilitate publică“, pierdut însă de primărie pe mâna propriilor jurişti.

 

Primăria Craiova a regizat încă o afacere pe spinarea contribuabililor, pe care intenţionează să-i oblige la plata a 2,91 de miliarde de lei vechi, contravaloarea unui teren în suprafaţă de 320 de metri pătraţi pe care municipalitatea găseşte oportun să-l cumpere de la proprietari, „pentru păstrarea amenajărilor actuale“, adică spaţiu verde, două bănci, două coşuri de gunoi şi doi stâlpi de iluminat public. Deşi motivaţia este puerilă, intenţia declarată a primăriei de a ţine cu dinţii de puţinele spaţii verzi pe care le mai are oraşul ar fi lăudabilă, dacă tranzacţia nu ar puţi de la o poştă. Astfel, în nici unul dintre cele trei referate de specialitate ale direcţiilor administraţiei nu se spune că Primăria Craiova a lăsat cu bună ştiinţă să-i scape acest pământ, neprezentându-se la procesele intentate de fostul proprietar şi de moştenitorii acestuia şi lipsind şi de la propriul recurs. Fără a contesta dreptul actualilor deţinători de a stăpâni ce li se cuvine, spunem doar că, potrivit Deciziei nr. 1092 din 7 mai 2004 a Curţii de Apel Craiova, în procesul în care municipalitatea era chemată să restituie în natură terenul din strada Pandurilor nr. 32 fostului proprietar, Elena Dinu, primăria nu a fost reprezentată. Asta în ciuda faptului că la instanţa de fond Primăria Craiova câştigase. În lipsa apărătorilor domeniului public, concluzia instanţei este previzibilă: primăria trebuie să dea pământul. Procedural, juriştii continuă demersurile, înaintând recurs la Decizia nr. 1092. Lupta este însă numai formală, întrucât la proces autoritatea chiuleşte din nou, astfel că prin Decizia nr. 2579 din 9 martie 2006, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este probată irevocabil adevărata intenţie a primăriei, şi anume aceea de a renunţa la teren.

Iniţiatorul: „N-am văzut!“

Actualii proprietari, Petre Pârvulescu şi Ana Ilie, depun în august 2007 o cerere către Primăria Craiova, solicitându-i acesteia să cumpere terenul. Dacă în cazul parcurilor declarate, a terenurilor şcolilor sau altor instituţii importante pentru comunitate primăria nu a cumpărat nici un metru pătrat de la proprietari, pentru a-l păstra în folosul contribuabililor, în situaţia terenului din Pandurilor, nr. 32 lucrurile s-au mişcat suspect de rapid. Pe 30 august, pe masa Consiliului Local Municipal apare deja un proiect pentru aprobarea achiziţiei. Proiectul este iniţiat de viceprimarul Sorin Iordache. Acesta a declarat ieri că nu a citit şi hotărârile instanţelor. „Nu ştiam că nu am fost reprezentaţi la procese. Acum aud. Eu nu am citit decât referatele de specialitate, în care se spune că este oportun să achiziţionăm acel teren. Nu pot să le citesc pe toate“, a declarat viceprimarul Iordache.

Consilierii, superficiali

Hotărârea prin care se propune cumpărarea terenului din strada Pandurilor, nr. 32 a întrunit votul consilierilor locali, care însă susţin că nu cunoşteau detaliile proiectului. Preşedintele Comisiei juridice a Consiliului Local Municipal, Teodor Radu, şi-a asumat ieri partea de vină. „Am fost superficial în acest caz. Chiar dacă am primit proiectele cu cinci zile înainte de şedinţă, trebuia să-mi fac timp, oricât de ocupat aş fi fost, să citesc toate actele depuse la acest proiect. Dacă lucrurile stau aşa, adică juriştii noştri nu s-au dus la apel, ba, mai mult, au făcut recurs, dar nu s-au prezentat la proces, atunci este o mare problemă. Noi nu mai avem certitudinea că acest teren nu ne revenea şi fără bani. Am studiat doar referatele şi am propus ca preţul să nu depăşească 287 de euro pentru un metru pătrat, şi nu 330, cum propusese primăria“, a declarat Teodor Radu. Nu numai Radu, dar nici unul dintre ceilalţi 27 de consilieri municipali nu au intervenit în acest caz. Preşedintele Comisiei urbanism, Emilian Ştefârţă, îşi aminteşte de proiect, dar nu şi de povestea proceselor de ochii lumii. „Ştiu doar că motivaţia cumpărării acestui teren este destul de subţire şi că noi nu am dat aviz în comisie“, a spus Ştefârţă.

Juriştii anticraioveni

Juriştii Primăriei Craiova au făcut nevăzute dovezile care ar putea scoate la iveală implicarea vreunuia dintre ei în pierderea procesului pentru terenul din strada Pandurilor, nr. 32. După cum ne transmite oficial primăria, nu se ştie cine trebuia să meargă la procesul de la ÎCCJ. De asemenea, o declaraţie oficială a compartimentului juridic din primărie, pentru publicul care-i plăteşte, pe ei şi incompetenţa lor, o să avem când directorul interimar al Direcţiei contencios juridic, Ovidiu Mischianu, n-o să fie perpetuu „ieşit“ din birou, aşa cum ni se spune la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII