13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a simplificat procedurile de obţinere a cetăţeniei române

Guvernul a simplificat procedurile de obţinere a cetăţeniei române

Premierul Tăriceanu a anunţat astăzi, după şedinţa de Guvern, modificarea, prin ordonanţă de urgenţă a legii cetăţeniei, respectiv simplificarea procedurilor legate de dobândire/redobândire/ pierdere a cetăţeniei române.
Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că modificarea legii cetăţeniei este necesară "pentru a face procedura administrativă mai uşoară", în contextul în care există cereri depuse în 2002-2003 şi care nu au fost încă soluţionate.
Dincolo de recentul scandal al vizelor, problema cetăţeniei a constituit un alt punct sensibil în relaţiile dipolmatice dintre Chişinău şi Bucureşti. Cu câteva luni în urmă, Guvernul de la Chişinău a cerut ajutorul comunităţii internaţionale ca să-şi folosească influenţa asupra României, pentru ca Bucureştiul să nu se mai amestece în treburile Republicii Moldova.
Guvernul de la Chişinău susţinea că politica pe care o duce Bucureştiul este duplicitară şi ameninţă statalitatea şi securitatea naţională a Republicii Moldova. În context, Executivul acuza totodată autorităţile române că au exagerat numărul cererilor de acordare a cetăţeniei române depuse de moldoveni.
"Declaraţiile recente ale conducerii României referitoare la cele 800 mii de cereri de acordare a cetăţeniei române, depuse de moldoveni, şi aşa-numita obligaţie a României de a crea la Chişinău un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt concludente în acest sens", mai spuneau oficialii de la Chişinău în declaraţia de presă.
Guvernul de la Bucureşti anunţa încă din 2 martie intenţia de a simplifica procedura de redobândire a cetăţeniei române, fără să dea detalii suplimentare, spunând că în curând textul proiectului legii de modificare va fi afişat pe internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS