16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtuni şi inundaţii în judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi

Furtuni şi inundaţii în judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi

Acoperişuri smulse de vânt, mai multe drumuri judeţene şi zeci de imobile, inundate şi două persoane luate de viitură, din cauza ploilor torenţiale şi furtunilor care s-au produs, începând de astăzi de la prânz, în judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi.

Zeci de case şi mai multe drumuri din judeţul Vrancea au fost inundate azi, în urma ploilor torenţiale, iar două persoane din comuna Moviliţa au fost luate de o viitură, una dintre acestea fiind găsită şi salvată.
Potrivit primelor informaţii furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, doi localnici din Moviliţa, Ion şi Maria Vlad, au fost luaţi de o viitură pe pârâul Zăbrăuţi. Bărbatul a fost găsit şi salvat de pompieri, în timp ce femeia este dată dispărută, fiind căutată în continuare.
Conform sursei citate, în urma ploilor torenţiale au fost inundate mai multe drumuri comunale şi gospodării din localităţile Mărăşeşti, Panciu, Rugineşti, Fitioneşti, Moviliţa, Străoane, Pufeşti, Boloteşti, Corbiţa, Adjud, Jipia, Urecheşti şi Păuneşti. În localitatea Moviliţa au fost inundate patru case, iar în localitatea Străoane a fost distrus parţial drumul comunal, iar 30 de case au fost inundate.
În localitatea Panciu, două poduri care asigurau legătura cu localităţile limitrofe au fost parţial afectate, iar un pod de pe pârâul Hăulita a fost total distrus.
În municipiul Adjud au fost inundate patru case, iar în oraşul Mărăşeşti au fost inundate 15 locuinţe. De asemenea, în localitatea Păuneşti, o locuinţă a ars din cauza unui fulger, iar Postul de Poliţie a fost inundat.
Precipitaţiile căzute în ultimele ore în judeţul Vrancea depăşesc 90 litri/mp. Cea mare cantitate de precipitaţii s-a înregistrat la Adjudul vechi – 92,6 litri/mp.
La această oră, echipaje ale ISU intervin cu mai multe utilaje şi autospeciale, precum şi cu o barcă în zonele afectate de inundaţii.

În judeţului Galaţi, mai multe drumuri judeţene şi zeci de locuinţe, din comune situate în nord, au fost afectate de ploile torenţiale căzute începând de astăzi de la prânz.
Localităţile afectate sunt Brăhăseşti, Priboneşti şi Nicoreşti, unde mai multe locuinţe şi drumuri judeţene au fost inundate în urma ploilor torenţiale.
"Prefectul judeţului Galaţi Mihai Capră se deplasează în nordul judeţului, acolo unde au căzut ploi însemnate semnificativ. El a cerut forţelor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă să acţioneze rapid pentru înlăturarea imediată a efectelor ploilor torenţiale căzute şi să monitorizeze atent evoluţia fenomenelor meteo aflate în desfăşurare", se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Galaţi.
Viorel Zaharia, şeful Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, a declarat că sunt câteva zeci de case inundate.

Şi în judeţul Vaslui, o furtună puternică s-a produs, în această după-amiază, în mai multe localităţi din partea de sud, acoperişurile mai multor imobile fiind smulse de vânt, iar sediile unor instituţii au fost inundate.
Conform primei situaţii centralizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, cea mai afectată comună a fost Iveşti, unde vântul foarte puternic a smuls acoperişurile sediilor primăriei şi căminului cultural. Toate birourile de aici au fost inundate, apa atingând pe timpul ploi chiar şi jumătate de metru.
Reunit în cursul acestei după-amiezi, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a dispus mobilizarea serviciului voluntar al comunei Iveşti pentru a lua măsuri în vederea limitării efectelor inundaţiilor.
"Mâine (n.r. joi) urmează să fie trimisă în zonă o echipă de la nivelul prefecturii şi ISU care să evalueze situaţia reală din teren. Deocamdată, nu ştim câte gospodării au fost afectate, primele raportări făcând referire doar la primărie şi căminul cultural”, a declarat Nicu Vârlan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui.
Tot miercuri după-amiază, furtuna a smuls acoperişurile de pe două blocuri din municipiul Bârlad, acestea fiind proiectate pe cablurile de telefonie şi pe o conductă de gaze. În aceste condiţii, s-a decis oprirea furnizării gazului în cartierul respectiv pentru prevenirea producerii unor incendii în zonă.

Administraţia Naţională de Meterorologie a anunţat cod galben de miercuri până vineri, când vremea se va răci accentuat în toată ţara, începând cu regiunile vestice, astfel încât temperatura aerului va avea cu aproximativ opt-zece grade mai puţin faţă de valorile normale pentru această perioadă.
Vântul va prezenta intensificări în toate regiunile, mai ales în zilele de miercuri şi vineri, cu viteze de până la 60-65 kilometri pe oră şi la munte de 80-100 km/h.
Miercuri şi în prima parte a zilei de joi, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 litri pe metru pătrat, la început în Banat, Crişana şi Maramureş apoi şi în Transilvania, nordul Olteniei, Muntenia şi Moldova. În zona de munte, pe arii restrânse, se vor depăşi 50 litri/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS