6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri AJOFM Dolj, distribuite nelegal

Fonduri AJOFM Dolj, distribuite nelegal

1,6 miliarde de lei. La atât s-au cifrat fondurile acordate nelegal de Agenţia de Şomaj. Camera de Conturi a constatat că nu toate firmele care primesc bani pentru încadrarea de absolvenţi sunt verificate de AJOFM Dolj.

Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj nu verifică dacă o serie de firme din judeţ, beneficiare ale subvenţiilor acordate pentru angajarea de absolvenţi, respectă legislaţia în vigoare, se arată în ultimul raport de control efectuat de Camera de Conturi Dolj. Potrivit art. 83, alin. (1) din Legea nr. 76/2002, „angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile articolului 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin trei ani de la data încheierii contractului“. Anul trecut, inspectorii financiari au vrut să vadă dacă AJOFM verifică firmele care au luat subvenţii pentru încadrarea de absolvenţi şi au controlat prin sondaj o serie de firme, la care au constatat că legislaţia era încălcată. Concluzia lor: „unitatea nu a verificat în toate cazurile dacă angajatorii au respectat art. 83, alin. (1) din Legea nr. 76/2002“, dând mai multe exemple „scăpate“ de instituţie, printre care enumerăm: Marilu Impex SRL, Selcomext SA, Dictis Impex SRL, Ajdemim Comexim SRL, Sasochim Impex SRL, Delmio Beer Distribuţie, Milud Impex SRL, Violema Impex SRL, Olas Prod, Gerbera Com, Bona Fides, Investiţii Olmec SA, Amivitalitis SRL. Şi acesta este numai un eşantion luat la puricat de inspectori. Avem şi un caz detaliat. Pe 3 ianuarie 2005, AJOFM Dolj a încheiat o convenţie cu SC SIEM IMPEX SRL Băileşti. Societatea l-a încadrat ca absolvent pe Constantin Sima, dar controlul a stabilit că acesta avusese raporturi de muncă şi cu Consiliul Local (CL) Băileşti, cu o indemnizaţie lunară de 3,5 milioane de lei vechi. Suma încasată nelegal de societate a fost de aproape 40 de milioane de lei vechi.

Şomaj plătit nelegal

Pe anul 2005, când la conducerea AJOFM s-au aflat Adriana Breazu şi Daniela Dobrin, au mai fost descoperite şi alte carenţe. Spre exemplu, s-a descoperit că 128 de şomeri din rândul absolvenţilor au beneficiat nejustificat de indemnizaţie de şomaj. Din verificări a reieşit că ei urmau o formă de învăţământ. Suma încasată nelegal a fost de 638,57 milioane de lei vechi. Totodată, AJOFM Dolj a plătit nelegal indemnizaţii de şomaj la 161 de persoane angajate la diverse societăţi comerciale. Situaţia a ieşit la iveală după ce controlorii financiari au descoperit că beneficiarii figurau în baza de date a Casei de Pensii Dolj înregistraţi ca şi cotizanţi din partea societăţilor la care lucrau. Suma încasată nelegal de către aceştia se ridică la 946,48 milioane de lei vechi. În total, suma plătită nelegal de AJOFM Dolj a fost de circa 1,6 miliarde de lei vechi. Un control amănunţit probabil că ar scoate la iveală şi alte nereguli. Trebuie spus că nici în ceea ce priveşte organizarea instituţiei, lucrurile nu sunt roz. Controlul a stabilit că inventarul activului şi pasivului instituţiei s-a făcut fără formularele prevăzute de lege, iar unele liste nu au fost semnate de compartimentul de contabilitate. Daniela Dobrin, directoarea AJOFM Dolj, nu a fost ieri de găsit pentru un punct de vedere. Săptămâna trecută însă, directoarea ne-a asigurat că derularea fondurilor pentru angajarea de absolvenţi se desfăşoară legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII