10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnşelaţi pe banii lor

Înşelaţi pe banii lor

Deşi le sunt încălcate drepturile prevăzute prin lege atunci când sunt trimişi să-şi cumpere medicamente pentru tratamentul în spital, bolnavii internaţi nu se duc să reclame acest abuz.

Aprovizionarea cu medicamente pe spinarea bolnavului a devenit o practică obişnuită la Spitalul de Urgenţă Craiova. Pentru că fondurile pentru medicamente nu ajung niciodată, medicii scriu pe un bileţel medicamentele şi materialele sanitare necesare şi îl trimit pe pacient sau pe o rudă de-a acestuia să le cumpere de la cea mai apropiată farmacie. Astfel se poate explica şi numărul mare de farmacişti care au mirosit afacerea şi şi-au deschis în ultimii ani puncte farmaceutice în imediata vecinătate a unităţii spitaliceşti. Capete de perfuzii, feşe, seringi, seruri,
anestezice şi un bogat sortiment de medicamente, se vând prin aceste farmacii, pentru că sunt cerute de pacienţii spitalului.
Medicii nu au ascuns niciodată că trimit bolnavii să-şi cumpere medicamente, dar spun că nu au altă alternativă. „Dacă nu am cu ce să-i tratez, nu îmi rămâne decât să îi trimit acasă sau la alt spital din ţară unde se găsesc medicamente“, a spus un medic chirurg. Totuşi, pentru a nu avea probleme, nici un medic nu prescrie reţete cu medicamentele pe care bolnavul trebuie să le cumpere, ca să nu lase urme, ci scrie doar un bileţel nesemnat pe care este trecută denumirea medicamentului.

„Nu au avut toate medicamentele în spital“

La rândul lor, pacienţii ar face orice să se însănătoşească. Aşa că se conformează şi scot bani din buzunar ca să-şi cumpere medicamentele necesare. Marin Nicolae, de 76 de ani, din comuna Ianca, judeţul Olt, este internat de două săptămâni în Spitalul de Urgenţă Craiova. Bătrânul a ajuns în stare gravă la spital după ce a căzut din căruţă. De atunci a fost operat şi se află în continuare sub tratament în spital. Iar pentru acest tratament, care include Vitamina B6, Vitamina B12 , Memotal, Algocalmin şi Penicilină, soţia bătrânului a trebuit să dea fuga la farmacie ca să poată să cumpere o parte din medicamente. „Nu au avut toate medicamentele în spital, aşa că a trebuit să cumpăr din ele. Am dat 300.000 de lei. Poate pentru alţii e puţin, dar pentru noi, oameni sărmani care trăim din pensie, este foarte mult“, a spus Vasilica Nicolae.

Abuzuri trecute cu vederea

O mare parte din pacienţii internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova trebuie să se descurce în acest fel. Oamenii scot bani din buzunar şi îşi cumpărăr medicamentele din farmacii pentru tratamentul spitalizat.
Deşi este ilegal, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că este nevoită să nu ia în considerare aceste abuzuri, pentru că fondurile primite de la CAS Dolj nu permit achiziţionarea întregului necesar de medicamente. „Într-o lună, spitalul internează aproximativ 5.100 de pacienţi. În condiţiile în care bugetul per ansamblu este de 54 de miliarde de lei, din care 77% sunt cheltuielile de personal, pentru medicamente avem alocate cinci miliarde de lei, iar pentru materiale sanitare 500 de milioane de lei, este normal ca banii să se termine foarte repede“, a spus Cristina Calangiu.

Posibilităţi

Totuşi, pacienţii ar putea să facă sesizare la Casa de Asigurări de Sănătate în cazul în care nu le sunt respectate drepturile, deşi posibilităţile de rezolvare sunt destul de reduse. Asiguratul beneficiază prin lege de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale în mod nediscriminatoriu, în condiţiile contractului-cadru. Contract-cadru care nu prevede nicăieri ca pacientul să contribuie cu vreo coplată la achiziţionarea medicamentelor necesare tratamentului spitalizat.
Deşi pacientul are la îndemână posibilitatea de a reclama astfel de nereguli, CAS Dolj nu a înregistrat până acum nici o sesizare de acest gen. Reprezentanţii acestei instituţii susţin însă că în cazul în care se va primi totuşi vreo sesizare, aceasta va trebui verificată şi dovedită, ceea ce ar fi foarte greu având în vedere că medicii nu trimit pacienţii la farmacii cu reţete semnate şi parafate.
De asemenea, pacientul ar putea să dea în judecată spitalul, cerând daune materiale şi morale pentru că i s-a încălcat dreptul de a beneficia de medicaţie gratuită în spital, caz în care va trebui să prezinte, de asemenea, dovezi.

Fără sancţiuni

Gratuitatea intervenţiei medicale este stipulată atât în Legea Asigurărilor Sociale de Sănătate, cât şi în Legea drepturilor pacientului (Legea nr. 46/2003). Nici una dintre legi nu prevede însă sancţiuni în cazul în care este încălcat acest drept. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII