21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasada Românei din Kiev atacată cu ouă

Ambasada Românei din Kiev atacată cu ouă

Aproximativ 4.000 de activişti ai blocului KUCIMA au pichetat joi ambasada României din Kiev, cerând anularea pretenţiilor României asupra unor teritorii ucrainene şi au cerut scuze oficiale din partea partidului România Mare, a informat HotNews, citând publicaţia Delovaya Gazeta. România Mare ar fi enunţat pretenţii teritoriale asupra Insulei Şerpilor, a unei părţi a regiunii Cernăuţi şi Odessa.

Manifestanţii de la Kiev au aruncat cu ouă în sediul ambasadei şi au purtat pancarte pe care se putea citi „Bucureşti, mâinile jos pe de Ucraina!“, „MAE, spune adevărul despre pretenţiile românilor!“, „UE, ia atitudine faţă de minţile înfierbântate ale românilor!“, „NATO, calmează România!“. Protestatarii – care au încojurat şediul misiunii diplomatice a României – au cerut prezenţa ambasadorului român, pentru a-i înmâna un „ultimatum popular“ în care se cere renunţarea la orice pretenţii asupra Insulei Şerpilor, susţine publicaţia citată de HotNews. Nici un reprezentant al ambasadei nu a ieşit însă în faţa demonstranţilor. De fapt, România nu are pretenţii teritoriale asupra Insulei Şerpilor, care aparţine Ucrainei, ci nu este de acord cu statutul stabilit de Kiev pentru aceasta. Ucraina o consideră o insulă, România o stâncă, iar de statutul ei depinde delimitarea platoului continental al Mării Negre. În final, disputa ţine de împărţirea resurselor şi reprezintă un caz în instanţele internaţionale, la Tribunalul de la Haga. Radicalii din rândul manifestanţilor care au aruncat cu ouă în clădirea ambasadei au fost calmaţi de preşedintele politic al blocului KUCIMA, Aleksandr Zadorojnîi. Acesta le-a cerut demonstranţilor să protesteze civilizat, pentru a le demonstra diplomaţilor români că sunt „europeni adevăraţi, iar cei care avanseaza pretenţii teritoriale faţă de Ucraina nu pot pretinde acest titlu“. Manifestanţii au mai cerut României să pună capăt tentativelor de reabilitate a mareşalului Ion Antonescu, considerat responsabil de moartea a sute de mii de cetăţeni ucraineni şi de daunele uriaşe suferite de Ucraina.

 

MAE: Nu a fost respectată cutuma

 

MAE român a fost informat despre desfăşurarea joi a unui miting cu caracter ostil la adresa României, în faţa sediului ambasadei din Ucraina, indicând faptul că autorităţile ucrainene nu au avertizat diplomaţii români, iar forţele de ordine au intervenit cu întârziere, după solicitări repetate. Într-un comunicat al MAE se subliniază faptul că nu a fost respectată cutuma, iar diplomaţii români de la Kiev nu au fost avertizaţi în legătură cu desfăşurarea mitingului în faţa Secţiei Consulare a ambasadei. Mai mult, „forţele de ordine ucrainene au intervenit cu întârziere şi numai după solicitări repetate din partea misiunii diplomatice române“ şi „apreciază ca inacceptabile lozincile scandate în contextul manifestaţiei, ocazie cu care au fost invocate presupuse pretenţii teritoriale ale României la adresa Ucrainei“.

Astfel de manifestări şi lozinci reflectă, potrivit MAE, „spiritul unei mentalităţi învechite, infirmate de cursul istoriei“. Relaţiile bilaterale româno-ucrainene au nevoie de „un dialog politic direct deschis şi contacte pe multiple planuri“, iar manifestări de genul celei de joi de la Kiev nu pot fi „semnificative pentru spiritul real“ al acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU