9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntreprinzătorii trebuie să-şi înregistreze mărcile

Întreprinzătorii trebuie să-şi înregistreze mărcile

Integrarea României în UE îşi pune din ce în ce mai mult amprenta asupra domeniilor economic şi social. Unul dintre aspectele importante ce trebuie privite cu seriozitate de firmele româneşti este acela al înregistrării mărcii.

Începând din acest an, nu este exclus să apară o serie de conflicte între mărcile de produse înregistrate pe cale naţională şi cele comunitare. „Pentru că nu a solicitat nici o perioadă de tranziţie sau derogare şi a declarat că va fi în măsură să aplice în întregime, la data aderării, acquis-ul comunitar în vigoare la 31 decembrie 1999, începând de la 1 ianuarie tot ce e comunitar se aplică şi în România“, a declarat Gheorghe Manolea, directorul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic Craiova. Acesta a explicat că urmarea directă a acestui fapt este că mărcile comunitare care au fost înregistrate sau pentru care s-a depus cerere de înregistrare înainte de data aderării vor fi automat extinse pe teritoriul României. „Atenţie, însă! Mărcile comunitare se vor extinde pe teritoriul Româniai şi nu mărcile naţionale pe teritoriul UE“, a adăugat Manolea. El a explicat că în acest caz titularul mărcii anterioare sau al drepturilor anterior dobândite cu bună credinţă se poate opune utilizării unei mărci comunitare extinse, în faţa instanţelor judecătoreşti competente din România. Titularul mărcii naţionale nu poate acţiona însă în justiţie pe cel al mărcii comunitare, printr-o acţiune de anulare sau decădere din drepturi, din cauza faptului că mărcile naţionale nu beneficiază de protecţie comunitară, extinderea lor nefăcându-se pe terioriul UE.

 

„Produsele trebuie să aibă marcă proprie“

 

Pentru a le explica întreprinzătorilor cum să-şi protejeze produsele şi tehnicile de producţie, Camera de Comerţ Oltenia a organizat ieri seminarul cu tema „Impactul prevederilor în domeniul dreptului de proprietate intelectuală asupra mediului de afaceri“. „Acesta se derulează în cadrul proiectului comunitar «Informarea Europeană – un pas important spre integrarea economico-socială a judeţului Dolj», finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Europa 2006 – Programul de microproiecte – şi implementat de CCI Oltenia în perioada 20 decembrie 2006 – 15 noiembrie 2007“, a declarat Tereza Vladu-Şuvaina, directoarea Camerei de Comerţ şi Industrie Oltenia.

La seminar au fost prezenţi reprezentanţi ai societăţilor comerciale din Dolj şi studenţi cu aptitudini manageriale, ca viitori oameni de afaceri. „Pentru a putea profita de avantajele oferite de accesul pe piaţa unită europeană, produsele trebuie să aibă marcă proprie, mărcile trebuie să fie protejate (în caz contrar, după cucerirea unui segment de piaţă, poate exista tentaţia concurenţilor de a bloca accesul la piaţă, prin înregistrarea mărcii) şi protecţia trebuie să acopere, în principiu, toate statele membre“, a spus Gheorghe Manolea.

 

Sfatul specialistului

 

Organizatorii evenimentului nu au făcut precizări doar cu privire la potenţialele conflicte între marca înregistrată pe cale naţională şi cele comunitare, ci şi la modul în care întreprinzătorii doljeni se pot proteja de concurenţă. „Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafică servind la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane“, a explicat Gheorghe Manolea.

Potrivit acestuia, pot fi înregistrate ca mărci atât cuvinte şi nume de persoane, cât şi desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale sau forma produsului ori a ambalajului. „Dacă vreţi să vă înregistraţi o marcă, e bine să vă gândiţi şi la un slogan“, a adăugat Manolea.

Eu unde mă înregistrez?

În prezent există trei posibilităţi de înregistrare a unei mărci:

– la nivel naţional – prin Oficiul Naţional de Proprietate Industrială (OSIM);

– la nivel internaţional – prin Organizaţia Mondială de Proprietate Industrială (OMPI);

– la nivel comunitar – prin Oficiul pentru Armonizarea Pieţei Interne de la Alicante (OHIM);

Potrivit specialiştilor, cei interesaţi pot să meargă la oricare din aceste instituţii direct (nu e nevoie să meargă întâi la OSIM pentru a se înregistra la OHIM).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS